Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Gedeeltelijke zonsverduistering in Azië: massa’s mensen bewonderen magische ‘ring of fire’

De heldere ring gezien vanuit Singapore.Beeld AFP

In verschillende Aziatische landen was donderdag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan schoof daarbij over het midden van de zon, waardoor een heldere ring aan de hemel verscheen, een zogenaamde ‘ring of fire’ of vuurring. 

Bij een gedeeltelijke zonsverduistering bevindt de maan zich tussen de zon en de aarde, waardoor ze het zonlicht blokkeert. Aangezien de maan op dit moment niet dicht genoeg bij de aarde staat voor een volledige verduistering, blijft een deel van de zon zichtbaar als een heldere ring, een ‘ring of fire’. Dergelijke zonsverduistering komt gemiddeld twee keer per jaar voor, en brengt steeds heel wat volk op de been.

In ons land zou op 21 juni volgend jaar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. De zon zal op die dag voor bijna 30 procent bedekt worden door de schaduw van de maan.

De heldere ring was donderdag eerst te bewonderen in Saudi-Arabië, en schoof daarna langs onder andere Qatar, India, Sri Lanka, Sumatra en Singapore. Onder meer in Sri Lanka, Indonesië, India en Saudi-Arabië kwamen mensen massaal de straat op om dit natuurfenomeen te bewonderen. 

In verschillende Aziatische landen komt heel wat bijgeloof kijken bij een zonsverduistering. Onder meer de Hindu voeren verschillende rituelen uit tijdens de eclips. In Pakistan geloven ze dan weer dat mensen met een beperking begraven in het zand tijdens het natuurfenomeen voor genezing kan zorgen. 

Monniken van een Tibetaans klooster in Teginkoppa in India bekijken de eclips door een beschermende bril.Beeld AFP
Koeweit-CityBeeld AFP
Bangkok, Thailand.Beeld AFP
Davao City, Filipijnen.Beeld EPA