Direct naar artikelinhoud
Brexit

EU-commissaris Timmermans schrijft open brief aan Britse natie: ‘Het breekt mijn hart’

Frans Timmermans.Beeld EPA

Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft in een open brief zijn liefde voor Groot-Brittannië geuit. De ‘liefdesbrief’ van de EU-commissaris, met het oog op de naderende Brexit, is vandaag verschenen in de Britse krant The Guardian.

en

Timmermans laat weten dat zijn liefde voor het Verenigd Koninkrijk al begon toen hij als 12-jarige jongen in Rome les kreeg aan een Britse internationale school. Sindsdien is die liefde altijd gebleven, betoogt hij.

In zijn brief bekent Timmermans: “Ik ken je nu. En ik hou van je. Voor wie je bent en wat je me hebt gegeven. Ik ben als een oude minnaar. Ik ken je sterke en zwakke punten. Ik weet dat je vrijgevig kunt zijn, maar ook gierig. Ik weet dat je gelooft dat je uniek en anders bent. En natuurlijk ben je dat op veel manieren, maar misschien minder dan je denkt. Je zult nooit stoppen met het verwijzen naar de rest van ons als het continent. Het helpt je om de afstand te creëren die je denkt nodig te hebben.”

“Je hebt besloten te vertrekken”, vervolgt Timmermans. “Het breekt mijn hart, maar ik respecteer die beslissing. Je was er in tweestrijd over, zoals je altijd in tweestrijd was over de EU. Ik wou dat je daaraan had vastgehouden, het stond je goed en hield ons allen in betere vorm.”

Timmermans over de Brexit: “En het trieste is, ik zie dat het je pijn doet. Omdat de twee geesten er nog steeds zullen zijn, zelfs nadat je bent vertrokken.”

De EU-commissaris sluit af met de mededeling dat familiebanden nooit echt verbroken kunnen worden en dat het land altijd welkom is om terug te keren. “Onze banden zullen nooit volledig worden verbroken. Wij zullen niet weggaan en jij kan altijd bij ons terugkomen.”