Direct naar artikelinhoud
Eenzaam op het werk

‘Er zijn veel problemen op onze arbeidsmarkt, maar tijdelijke contracten horen daar niet bij’

Jan Denys.Beeld Photonews

Een onderzoek van de UGent stelt dat tijdelijke werknemers vaker kampen met eenzaamheid op de werkvloer dan hun vaste collega’s (DM 26/12). Arbeidsmarktexpert Jan Denys zet vraagtekens bij die conclusie. ‘Niet het type contract maar hoelang je ergens werkt, bepaalt hoe eenzaam je er bent.’

Klinkt het onlogisch dat wie even bij een bedrijf werkt minder sterke banden smeedt met collega’s?

Denys: “Misschien niet, maar in feite kunnen die onderzoekers niet claimen dat de tijdelijke werknemers in Vlaanderen significant eenzamer zijn dan de vaste collega’s en dat dat komt door hun tijdelijk contract van een paar maanden of een jaar. Je moet in de studie met een vergrootglas zoeken naar resultaten die dat zouden aantonen. Nergens staat een oorzakelijk verband of een percentage dat op een aanzienlijk verschil in eenzaamheid tussen vaste en tijdelijke werknemers wijst. De onderzoekers ontwaren een kleine correlatie tussen eenzaamheid en tijdelijke contracten, meer niet.”

Dat het niet om een oorzakelijk verband gaat, staat duidelijk in de publicatie.

“Ja, de onderzoekers stellen inderdaad dat ze niet kunnen aantonen dat de gevoelens van eenzaamheid door het tijdelijk contract zijn veroorzaakt. Maar ze zeggen in de krant “dat die brug intuïtief niet ver is”. Dat is geen wetenschappelijke benadering en zegt niets over hoe het echt zit.”

Helpt verbanden ontdekken niet complexe materie, zoals eenzaamheid, beter in kaart te brengen?

“Jawel. Maar ik vind het problematisch aan de studie dat ze eng focust op tijdelijke contracten. Internationale onderzoeken tonen dat eenzaamheid op de werkvloer vooral opduikt in de eerste maanden. De evolutie in de tijd is doorslaggevend. Welk soort contract je dan hebt, maakt weinig uit. Dat is hier volledig buiten beschouwing gelaten. Het echte, grote probleem is volgens mijn ervaring dat sommige vaste medewerkers niet over die eerste eenzame periode raken en vele maanden later in een soort psychische gevangenis belanden. Wie tijdelijk is, kan daar weer uit.”

Denkt u dat tijdelijke contracten helemaal geen psychosociale problemen stellen?

“Het is mogelijk, maar we zien tot nu dat eenzaamheid op het werk niet daardoor wordt veroorzaakt. Ik ben voor alle duidelijkheid niet voor zo veel mogelijk tijdelijke contracten en je kan zeker te veel tijdelijke arbeid hebben. Het klopt dat 10 procent van de contracten in ons land vandaag tijdelijk zijn, een stijging met 2 procent in vergelijking met vijf jaar geleden. Maar dat is nog altijd flink onder het Europees gemiddelde van 14 procent. Er zijn veel problemen op onze arbeidsmarkt, maar tijdelijke contracten horen daar niet bij.”

Er is maatschappelijk en in de onderzoekswereld meer aandacht voor eenzaamheid. Is het goed dat ook op de werkvloer door te lichten?

“Absoluut. Zeker nu het een pak moeilijker wordt mensen te vinden is het cruciaal dat hr-diensten daar kennis over hebben en ernaar handelen. De periode waarin iemand nieuw aan boord komt, krijgt steeds meer aandacht. Meer en meer zie je dat bedrijven nieuwe werknemers door die eerste eenzame periode helpen. Dat is een win-winsituatie nu werknemers steeds sneller weer weg zijn.”