Direct naar artikelinhoud
Wolven

Weer twee kangoeroes doodgebeten: ‘Link met wolf August is eerder twijfelachtig’

De kangoeroe in Beringen.Beeld TVL

In het Limburgse Paal (Beringen) zijn twee kangoeroes doodgebeten. De feiten gebeurden maandag al, maar kwamen pas aan het licht nadat de eigenaar het nieuws over de doodgebeten wallaby’s in Balen door wolf August zag. ‘Maar hier lijkt het niet om een wolf te gaan’, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Dat wolf August in Balen enkele wallaby’s doodbeet op kerstdag was al bijzonder verrassend. Het dier steekt geregeld de Limburgse grens over in de omgeving van Leopoldsburg-Ham en werd er al meerdere keren gesignaleerd. Maar nu vermoedt een eigenaar uit Paal dat ook zijn kangoeroes het slachtoffer werden.

Eén kangoeroe werd doodgebeten, de ander gebeten en voor een deel opgepeuzeld. “De omheining staat hoger dan anderhalve meter”, zegt eigenaar Ivan Swerts uit Paal. “En nergens zijn graafsporen te zien. Ik ben niet zeker dat het om een wolf gaat, maar de gelijkenis is eerder treffend.” 

Hond

Maar bij Welkom Wolf twijfelen ze. “Natuurlijk komt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek ter plaatse voor een DNA-onderzoek, maar dit woongebied ligt aan de andere kant van de E313 en het Albertkanaal. Dat wil zeggen dat August beide wegen overstak, dat allemaal om net die twee dieren te doden? Bijzonder twijfelachtig. Het bijtgedrag is mogelijk ook van een vos of een hond.” 

Dat het om een andere wolf zou gaan, is ook niet logisch, denken experten. Een mogelijk tweede wolf zit in de regio Oudsbergen, meer centraal in Limburg. De kans dat die wolf zo ver is uitgeweken tot in Beringen is ook eerder vreemd. “Dan moeten we al aan een derde exemplaar denken, maar ook dat is uitzonderlijk.”

Het feit dat na vier dagen verschillende sporen al verdwenen zijn, zal de identificatie van de doder van de kangoeroes bemoeilijken. Op de omheining werden wel enkele haren gevonden die onderzocht zullen worden. “We hebben alsnog die dode kangoeroes bemonsterd op DNA, maar het is natuurlijk niet evident om daar nog iets op te vinden”, klinkt het. “De labo’s starten pas op na de kerstvakantie dus het zal nog enkele weken duren vooraleer we de eerste resultaten hebben. Op basis van de haren kan men wel terugvinden of die van een wolf, vos of hond zijn.”

Nieuwe waarnemingen kunnen altijd doorgegeven worden via het meldpunt Welkomwolf.be. Op die website staat ook alle informatie over hoe schapen en ander vee tegen wolven beschermd kunnen worden.