Direct naar artikelinhoud
Vacatures

Vorig jaar 10 procent van de vacatures geannuleerd omdat ze niet ingevuld raken

Een jonge vrouw bekijkt vacatures.Beeld anp

Omdat bedrijven hun vacatures niet ingevuld krijgen, zijn vorig jaar bijna 26.000 of bijna 10 procent van de 287.188 vacatures bij de VDAB geannuleerd. In de eerste zes maanden van dit jaar werden al 14.690 van de 148.570 vacatures teruggetrokken. 

Het is intussen een bekend zeer dat Vlaanderen zijn vacatures niet ingevuld krijgt. Terwijl er vijf jaar geleden ongeveer negen mogelijke kandidaten waren per vacature, zijn dat er vandaag nog slechts vier. “En dat leidt tot steeds meer geannuleerde vacatures bij de VDAB”, stelt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) vast. Hij vroeg de cijfers op. In 2018 waren er niet minder dan 287.188 vacatures bij VDAB aangemeld. Dat is een stijging met 60 procent in vier jaar tijd. Bijna 26.000 of 10 procent van die vacatures wordt dus uiteindelijk geannuleerd. 

Het terugtrekken van vacatures steeg de voorbije vier jaar sneller dan het aantal vacatures: met liefst 78 procent. “Zowat drie vierde van de geannuleerde vacatures zijn knelpuntvacatures. Het gaat om vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen, bouwarbeiders, keuken- en horecapersoneel en schoonmaaksters. Werkgevers vinden gewoon geen geschikte kandidaten en schrappen daarom hun vacatures. De arbeidskrapte kost dus jobs en economische groei.” 

Bothuyne wijst er nog op dat de meest begeerde profielen niet per definitie een hoge scholing vergen. “We kunnen dus, mits aangepaste begeleiding en opleiding, relatief snel nieuwe mensen klaarstomen voor deze functies. Dat is dan ook een prioritaire opdracht voor VDAB: meer en betere knelpuntopleidingen.”