Direct naar artikelinhoud
Royalty

BBC-journalist geeft meer details over beschadigend interview prins Andrew: ‘Hij wilde me alles vertellen’

Emily Maitlis in gesprek met prins Andrew.Beeld AP

Emily Maitlis (49), presentatrice van het BBC-programma Newsnight, mocht vorige maand de omstreden Britse prins Andrew (59) interviewen over zijn banden met de overleden miljardair Jeffrey Epstein. In The Guardian vertelt ze nu voor het eerst haar kant van het verhaal. ‘Ik was vooral opgelucht.’

“Mensen hebben me al vaak gevraagd wat ik dacht toen ik tegenover de prins zat en me voorbereidde op de vragen die zouden komen”, schrijft Emily Maitlis in een opiniestuk in The Guardian. “Hoe doe je aan small talk? Hoe vind je de juiste toon die je nodig hebt voor het komende uur?” Maar de presentatrice, die zich door middel van een rollenspel voorbereidde op het belangrijke interview met de prins, voelde vooral opluchting. “Ik verwachtte dat het interview elk moment stopgezet zou worden. We waren er al maanden mee bezig, en slechts 48 uur vooraf kregen we de finale toestemming.” 

“Maar dan nog werd het afgesproken moment een paar uur verlaat, om daarna weer wat vervroegd te worden”, aldus de journaliste. “Mijn grootste angst was dat elk teken van uitstelgedrag of elke verandering in de planning uiteindelijk zou leiden tot annulering”, bekent ze. 

Video wordt geladen...

Redelijk

Prins Andrew had schijnbaar geen last van zenuwen, klinkt het. “De prins stelde me op mijn gemak: hij was spraakzaam, ontspannen. Hij liet ons de andere kant van de kamer zien, waar een projector stond: elke donderdagavond werd de zaal omgevormd tot een cinemazaal voor de medewerkers van het paleis.” 

Ook tijdens de opname leek Andrew op zijn gemak. “Ik bedacht me hoe redelijk hij klonk. Hij legde uit dat Jeffrey Epstein nooit zijn vriend was, eerder ‘een vriend van een vriend’. En even beeldde ik me in dat ik alles fout had, dat ik het verhaal compleet fout begrepen had. Maar ik bleef de afgesproken lijn van ondervraging volgen. En dat werkte.” 

Na het interview legde prins Andrew zijn openbare functies neer.Beeld EPA

Ze vroeg Andrew of hij spijt had van zijn verblijf bij Epstein. “Ja”, antwoordde hij. Had hij dan spijt van die hele vriendschap? Die vraag veranderde de alles. “Hij antwoordde: ‘Nog steeds niet.’ En hij begon me te vertellen over alle kansen die Epstein hem gegeven had, die ‘eigenlijk erg handig' waren. Dat was zo’n openhartige mededeling, zo’n duidelijke weigering om het spelletje niet mee te spelen. Het werd een scharniermoment. Dit is een man - een prins - die niet gekomen was om berouw te tonen. Hij was gekomen om het verhaal op zijn manier te vertellen.” 

Toen de presentatrice dat begreep, werd het gemakkelijker, zegt ze. “Andrew was ontketend. Onstuitbaar. Na tien jaar stille frustratie wilde hij me alles vertelde. Hij stopte even met een prins te zijn en vond zijn eigen stem.”

Gevolgen

Dat had ernstige gevolgen. “Hij vertelde dingen die hij niet moest vertellen. Over zijn zweetproblemen en zijn reisje naar Woking. Over zijn kennis van de huizen in Belgravia en de populaire uitgaansplekken in Londen. De rest hoef ik je niet te vertellen.”

“Het heeft drie weken geduurd voor ik besefte dat het interview het leven van Epsteins slachtoffers kan veranderen”, besluit Maitlis.