Videospeler inladen...

Groot Maya-paleis van 1.000 jaar oud ontdekt in Mexicaanse jungle: "Dit is nog maar het begin" 

Archeologen hebben in Mexico de overblijfselen van een groot Maya-paleis van 1.000 jaar oud ontdekt. Volgens de eerste aanwijzingen dateert het paleis uit de periode 600-1.050 na Christus, tijdens het hoogtepunt van de Maya-beschaving.

Het paleis werd ontdekt op de archeologische site van de oude stad Kuluba, vlak bij Cancún, in het uiterste oosten van het schiereiland Yucatán. Het was een belangrijke plaats tot de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers. De afmetingen zijn indrukwekkend, het paleis was maar liefst 6 meter hoog, 55 meter lang en 15 meter breed. 

Lees verder onder de afbeeldingen:  

Foto's van het eeuwenoude paleis. Bron: Mauricio Marat, INAH.
MAUMARAT
Foto's van het eeuwenoude paleis. Bron: Mauricio Marat, INAH
MAUMARAT

Volgens het INAH (voluit Instituto Nacional de Antropología e Historia) zijn er aanwijzingen dat het paleis gedurende twee lange periodes tussen 600 en 1.050 na Christus gebruikt werd. Vermoedelijk werd het paleis bewoond door de elite van Kuluba.

Dit is nog maar het begin, we zijn nog maar net begonnen met de ontdekking van een van de grootste structuren op de site

Archeoloog Alfredo Barrera

"Dit is nog maar het begin, we zijn nog maar net begonnen met de ontdekking van een van de grootste structuren op de site", vertelt archeoloog Alfredo Barrera. 

Naast het paleis zijn archeologen ook bezig om vier andere structuren te verkennen op het centrale plein van Kuluba, onder meer een altaar, overblijfselen van twee woningen en een ronde structuur (waarschijnlijk een oven). Er wordt ook bestudeerd hoe de historische site beschermd kan worden tegen schade van de wind en de zon.

Er wordt overwogen om delen te herbebossen. Mogelijk wordt de site binnenkort opengesteld voor het publiek. Er werden op de site ook verschillende beenderen teruggevonden. De skeletten zullen nu worden onderzocht om onder meer de leeftijd en het geslacht te bepalen.

Lees verder onder de foto: 

Een archeologe aan het werk. Bron: Mauricio Marat, INAH

Een belangrijke link met Chichén Itzá, de Maya-stad bij uitstek

Kuluba had belangrijke linken met Maya-steden als Ek'Balam en - nog crucialer - Chichén Itzá. De regio viel onder de invloed van Chichén Itzá en maakte deel uit van het handelsnetwerk. De naam van de site zou van het Maya-woord K'ulu' afkomstig zijn. Een K'ulu' is een soort wilde hond die daar leefde.

Tussen 250 en 900 na Christus was de Mayabeschaving op haar hoogtepunt. Voor de Spanjaarden de regio veroverden, heersten de Maya's over grote delen van wat nu Mexico, Honduras en Guatemala is.

De Maya's bouwden steden (waarvan Chichén Itzá waarschijnlijk de bekendste is), bedreven landbouw, hadden een volledig ontwikkeld schrift, bedreven rituele ceremonies, en waren ontwikkeld in kunst, architectuur, astronomie en wiskunde. Ze hadden ook een eigen kalender, en Mayapriesters interpreteerden die om er de toekomst mee te voorspellen. De onderzoekers hopen dat de ontdekking meer over het leven van de Maya's zal onthullen.

Bekijk hieronder beelden van het Maya-paleis:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen