Direct naar artikelinhoud
Rookmelders

Rookmelders verplicht vanaf 1 januari, maar waar installeer je ze?

Rookmelders verplicht vanaf 1 januari, maar waar installeer je ze?
Beeld ANP

Vanaf 1 januari is een rookmelder verplicht in elke Vlaamse woning. Het aantal woningbranden in ons land is sinds 2015 sterk toegenomen, en een rookmelder kan levens redden. Maar hoe werkt zo’n rookmelder en waar plaats je die best? Bouwsite Livios helpt je op weg.

Woningbranden maken elk jaar tientallen slachtoffers in België. Sinds 2015 neemt het aantal branden in ons land toe. De grootste oorzaken van brand in huis zijn brandende sigaretten of apparaten met een batterij, zoals de oplader van een smartphone. Met een rookmelder kan je je gemakkelijk beschermen. Vooral ’s nachts kan een rookmelder een verschil maken, want dan is de kans klein dat je de brand tijdig ontdekt.

“Het dodencijfer bij woningbranden is bij ons erg hoog, onder andere door onvoldoende of geen rookmelders”, legt brandpreventieadviseur Tim Renders uit. Niet alleen het vuur zelf, maar vooral de verstikkende rook is gevaarlijk.  “Want geloof het of niet, ’s nachts word je niet wakker door de geur van rook. Onze neus slaapt met ons mee en wordt uitgeschakeld, rookmelders nemen het dan voor ons over.”

Rookmelders kopen

Moet je je rookmelders nog kopen? Let vooral op de volgende zaken:

• Zoek op de verpakking naar de CE-markering en de norm EN14604. Op die manier ben je er zeker van dat de rookmelder voldoet aan de wettelijke technische bepalingen.

• Koop tienjarige rookmelders met onvervangbare batterijen en vervang ze om de tien jaar. Deze rookmelders vind je al vanaf 20 euro.

• Controleer of er een testknop is. Die is nodig om te kunnen controleren of je rookmelder nog steeds correct werkt. Test de luidsprekers van je rookmelders maandelijks met deze testknop en stof ze af.

• Er zijn ook rookmelders die je kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Het is belangrijk dat deze voorzien zijn van een noodbatterij die er in geval van stroomonderbrekingen voor zorgt dat je rookmelder blijft werken.

• Je kan ook kiezen voor rookmelders die met elkaar in verbinding staan. Brandt het bijvoorbeeld beneden, dan zullen de rookmelders op andere verdiepingen ook in werking treden.

Waar hang je je rookmelders?

Soms is één melder al voldoende, bijvoorbeeld als je in een huis, studio of appartement met maar één verdieping woont. Bestaat je woning uit meerdere verdiepingen, dan moet je op elke verdieping minstens één rookmelder plaatsen. Dit zijn belangrijke plaatsen in huis waar je er best eentje voorziet:

• Plaats minstens één rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping.

• Verder kan je ook je slaapkamer, living en bureau voorzien van een rookmelder.

• Hang geen detectoren in de keuken, badkamer of garage. Hier kunnen kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen valse alarmen veroorzaken.

Rookmelders plaatsen

Installeer je rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant. Dat is meestal in het midden van het plafond en steeds op minstens 30 centimeter van de hoek. Zo kan de melder de rook het snelst detecteren. Indien toegelaten door de fabrikant, kan je de rookmelder ook tegen de muur plaatsen. Doe dit dan wel zo hoog mogelijk, maar toch minstens 15 centimeter van het plafond en 30 centimeter van de hoek af.

Extra tips

• Voor een rookmelder kan je terecht bij de betere doe-het-zelf-zaak, maar in sommige gemeentes ook in het gemeentehuis. 

• Leg in elke slaapkamer een zaklamp (die niet op batterijen werkt). Zo vind je ’s nachts makkelijker je weg als je moet vluchten.

• Laad elektrische toestellen niet ’s nachts op, want oververhitting kan een rechtstreekse aanleiding tot brand zijn.