© vwh

Doe-het-zelftips voor een supermooie kersttafel

Kerstboom? Check. Een feestelijk menu? Dat heb je al in gedachten. Maar de kertsfeer is pas compleet als ook je tafel er uitnodigend uitziet. Met deze praktische tips maak je het extra stijlvol voor weinig geld.

vwh

“Voor je de tafel begint te versieren, kijk je best even in je kasten of op zolder wat eventueel dienst kan doen”, zegt Anne-Catherine Gerets, interieurstyliste bij blog Clo Clo, tijdens een workshop van website Bol.com. De spullen die je vindt, kunnen volgens haar bepalend zijn voor de stijl van je versiering. “Als je dan iets extra koopt, koop dan echt iets moois dat je eventueel later nog kan gebruiken zoals borden, karaffen of schalen”, zegt ze.

De aankleding van de feesttafel hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Enkele tips om creatief aan de slag te gaan met basics in de kerstperiode.

- Een klembord kan dienst doen als menukaart. Schrijf het kerst- of nieuwjaarsmenu op een blad papier naar keuze. Klem het ertussen en je hebt meteen een originele eyecatcher.

- Pak uit met je servetten, maar niet op een klassieke manier. Houten stoelen? Hang ze losjes over de rugleuningen voor een ongedwongen effect. Ook leuk: rol ze op, bind er wat touw rond en versier met takjes van een dennenboom.

© vwh

- Met een stempelset en een makkelijk trucje om mooi te schrijven, maak je de leukste labels. Bijvoorbeeld: ga met een stiftje nog een extra keer over de gebogen lijnen van een naam, zo krijgen je gasten de indruk dat je kalligrafie hebt gevolgd. Versier met een stempel in kerstsfeer - denk aan strikjes en bloemetjes.

- Breng de natuur naar binnen: schik takken naar keuze of stukken mos op de tafel. Zo breng je snel wat kleur in het feestelijke tafereel. Een plank, gemaakt van een boomstam of marmer, is ook een leuke manier om verschillende spullen op te verzamelen en de show te laten stelen. Denk aan het menu, peper en zout, limoen, een karaf met water, enzovoort.

© vwh

- Theelichtjes creëren extra sfeer op tafel. Groepeer ze op een bord dat bij de rest van het servies past. Als het eerste gerecht eraan komt, kan je de kaarsjes makkelijk verplaatsen.

- Plaats eventueel een compacte kerstboom uit steen of hout op tafel: die oogt mooi als de gasten toekomen. Als ze plaatsnemen kan je hem naar een bijzettafeltje verhuizen, waar je ook flessen drank op kan installeren om de ‘rust’ op de grote tafel te bewaren.

© vwh

- Denk niet te symmetrisch. Hoe je de tafel aankleedt is uiteraard een persoonlijke keuze, maar een beetje nonchalance staat beeldig. Bijvoorbeeld: heb je een karaf met water? Geen paniek: zet die aan de ene kant en fleur de andere kant op met kaarsjes of transparante kaarshouders met winterse takjes erin.

- Strooi, indien gewenst, valse sneeuw op tafel. Tip: giet de versiering uit de zak en blaas zachtjes voor een natuurlijk effect.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer