Raar maar waar: dit effect heeft glad kopje op je koffie

Wie koffie uit een glad kopje drinkt, beoordeelt de warme drank als zoeter dan wanneer de koffie uit bijvoorbeeld een keramisch kopje komt met een ruwere structuur. Dat blijkt uit onderzoek van het team van de Braziliaanse onderzoekster en psychologe Fabiana Carvalho, verbonden aan de universiteit van Campinas.

wer

230 proefkonijnen, onder wie tal van professionele koffieproevers, namen deel aan het experiment. Volgens Carvalho bewijzen de resultaten dat smaakervaringen voor een deel samenhangen met wat hun tastzin waarneemt. Wie koffie uit een ruwer kopje dronk – dat er voor de rest exact hetzelfde uitzag als het glad afgewerkte kopje koffie – vond over het algemeen dat de koffie wat zuurder smaakte. Eerder toonde Carvalho ook al aan dat de kleur van het kopje koffie voor een andere smaaksensatie zorgde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen