Woning onbewoonbaar na felle dakbrand in Noorderwijk

Aan Zeven Zillen in Noorderwijk (Herentals) is een woning voor langere tijd onbewoonbaar na een felle dakbrand. Die brak vrijdagavond uit iets voor middernacht. De bewoners konden het pand tijdig verlaten. Niemand raakte gewond. Buren zorgden voor de eerste opvang. De oorzaak van de brand is wellicht accidenteel.

Marc Peeters

Toen de brandweer van Herentals ter plaatse kwam steeg er volop rook op uit het dak. Korte tijd later was de brand uitslaand. “De zoon van de bewoners van het huis woont in Spanje en was in de loop van de avond samen met zijn partner thuis gekomen om nieuwjaar te komen vieren”, vertelt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “De gasten hadden hun koffers boven gezet en iedereen zat in woonkamer te genieten van een glas. Plots hoorden ze boven lawaai. Ze gingen kijken en stelden vast dat er volop rook hing. Iedereen is dan naar buiten gelopen.”

“Lastige brand”

De precieze oorzaak is nog niet duidelijk. “We vermoeden dat er een elektrisch probleem aan de basis ligt”, zegt brandweercommandant Sus Meulemans. “Het ging alleszins om een lastige brand om te doven omdat de het vuur in het dak zat er niet overal bereikbaar was. Onder meer omdat er flink wat zonnepanelen op het dak lagen. We hebben aan de achterkant van de woning ook pannen moeten weghalen om het dak goed te kunnen blussen en instortingsgevaar te voorkomen.”

De zolderverdieping is grotendeels verwoest. De brandweer kon beletten dat de brand doorbrak naar het gelijkvloers maar daar is wel ernstige rook- en waterschade. “Het pand is dan ook voor langere tijd onbewoonbaar.”

De auto van de bewoners werd door de brandweer uit de garage gereden. De wagen werd later gebruikt om kledij en spullen in op te slaan die uit de woning werden gehaald. “De buren hebben gezorgd voor de eerste opvang van de getroffen bewoners”, zegt burgemeester Van Olmen. “We bekijken zaterdag nog of er verdere stappen moeten gezet worden in de richting van opvang in hotel of in de noodwoning.”

© mph

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER