© ROBIN UTRECHT

Zelfs ‘knallertjes’ verboden omdat ze aan granaten doen denken: Antwerpse politie treeft streng op

De Antwerpse politie treedt tijdens deze eindejaarsperiode streng op tegen jongeren die bommetjes gooien op straat. Want de golf aan granaataanslagen heeft de burgers duidelijk bang gemaakt voor onverwacht geknal. “Elke dag krijgen we er oproepen over en ploegen op het terrein zijn er ook extra alert voor. Wie betrapt wordt, moet alles afgeven en riskeert dezelfde GAS-boete als wie illegaal vuurwerk afsteekt.”

tg

In Antwerpen, Mechelen, Brussel, Gent, overal wordt naar het jaareinde toe geklaagd over jongeren die bommetjes of knallertjes gooien. Die petards, knalmatten en rotjes zijn niet alleen verboden omdat ze voor geluidsoverlast zorgen, ze maken ook veel mensen bang. Zeker in Antwerpen, waar bewoners van sommige wijken de jongste maanden verschillende keren werden opgeschrikt door granaataanslagen.

“We krijgen er wel wat oproepen over en veel bewoners die ons bellen, associëren de soms luide knallen die zulke bommetjes veroorzaken effectief met de aanslagen van de jongste maanden. Wij sturen altijd onmiddellijk een ploeg ter plaatse omdat je nooit weet wat er echt aan de hand is”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

GAS-boete tot 350 euro

Meestal gaat het om onschuldige spelletjes en worden de bommetjes afgenomen. Gaat het om ‘zwaarder geschut’, dan riskeert men een GAS-boete tot 350 euro of 175 euro voor minderjarigen.

Dat is dezelfde sanctie als voor wie illegaal vuurwerk afsteekt. Sinds 26 april is dat verboden in Vlaanderen, maar toch zal het dinsdagavond weer overal knallen. Want naar schatting vier op de vijf gemeenten en steden in Vlaanderen laten het op 31 december toch oogluikend toe. En dat betreurt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), omdat die luide knallen dieren de stuipen op het lijf jagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER