© patrick de roo

Vijver Stadspark staat terug vol water: stadsbestuur “werkt aan oplossing op lange termijn”

Die van de Hobokense Polder mag dan leeg staan, de vijver van het Antwerpse Stadspark zit bomvol water. Momenteel komt het water van een werf, op de lange termijn moet er wel een permanente oplossing komen.

anro

LEES OOK. Vijver Hobokense Polder al ettelijke jaren zo goed als droog: “Alle vissen zijn dood of opgegeten”

In een gebouw van de bank Argenta in de Belgiëlei zijn verbouwingen aan de gang. Er wordt grondwater opgepompt om die werken mogelijk te maken, waardoor het grondwaterpeil voor de hele omgeving zakt. Opposerende politici haalden al vaker aan dat het volgens de bouwcode verplicht is dat water terug de grond in te laten lopen om het grondwaterpeil in stand te houden. Dat heet retourbemaling.

Het stadsbestuur verzekert dat retourbemaling steeds meer toegepast zal worden. Het Stadspark ligt vlak bij de werf in de Belgiëlei. Het is dus een gepast project om dat water niet de riolering door te jagen, maar terug de bodem in te laten lopen. En het zorgt meteen voor een volle vijver. Met een plaatselijke zuiveringsinstallatie worden schadelijke stoffen eruit gefilterd.

Eens de werken afgelopen zijn, moet het water voor de vijver van het Stadspark elders vandaan komen. Er moet dus een oplossing op lange termijn gezocht worden. Het stadsbestuur heeft daar nog niets nieuws over te melden, maar zegt ermee bezig te zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER