ABVV-topvrouw Miranda Ulens.
Volledig scherm
ABVV-topvrouw Miranda Ulens. © Photo News

ABVV: "Sociale zekerheid wordt langs alle kanten aangevallen”

De socialistische familie heeft in Brugge de 75ste verjaardag van de sociale zekerheid in België gevierd. Dat gebeurde symbolisch op het Achiel Van Ackerplein, genoemd naar de "peetvader" van de sociale zekerheid. Volgens de socialistische vakbond ABVV wordt het sociaal vangnet tegenwoordig "langs alle kanten aangevallen".

19 reacties

  • Anoniem

    4 jaar geleden
    Kijk als je SZ wil behouden moet je ook de afhoudingen doen,doen ze maar teveel omzeilen van systeem moet stoppen.Vb, de loonwagen,wel tel eens uit 660000 wagens aan gemiddeld 35000€ op drie jaar die omzeilt worden en geen RSZ om ingehouden wordt en dan zwijgen we nog over belasting met als overmaat van krijgen loonwagenbezitters nog eens de forfait afstek bij belastingaangifte,kan toch niet meer allemaal.Er zijn zoveel gaten in 't systeem dat niet meer te betalen is
  • p. devillé

    4 jaar geleden
    Er zijn maar twee mogelijkheden om de enorme staatsschuld naar beneden te krijgen.Door een forse groei van de economie of door de staatsuitgaven sterk te verminderen.Dat eerste zal nooit meer gebeuren in de EU.Rest alleen het tweede.Of men nu links of rechts is, de waarheid moet men durven erkennen.
  • victor vandesande

    4 jaar geleden
    Sociale zekerheif is een weldaad voor de gewone burger zelfs al kan die tijdelijk door omstandigheden even wat minder of niet bijdragen . Maar de profiteurs die hun luilekker leventje jarenlang aanhouden op kosten van de gemeenschap moeten eruit.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Het leefloon is geen sociale zekerheid, Patrik De Weirdt. Daar draag je ook niet voor bij. En vooraleer rechten te hebben uit de sociale zekerheid moet je eerst een aantal maanden gewerkt en bijgedragen hebben. Ook nieuwkomers. Het zijn niet de 20.000 erkende asielzoekers per jaar die de sociale zekerheid van 5 miljoen werknemers op doen. Die gecreëerde voorstelling dient vooral om de SZ te kunnen aanvallen en afbouwen.
  • Frank Louman

    4 jaar geleden
    Sociale zekerheid is een goed iets maar wordt ook heel vaak misbruikt. Als je dat misbruik kan erkennen en stoppen dan zal het blijven werken voor iedereen.
  1. Cruciale reis of campagnestunt? Waarom premier De Croo en vier federale ministers op missie zijn in Marokko
    PREMIUM
    Politiek
    35

    Cruciale reis of campag­nestunt? Waarom premier De Croo en vier federale ministers op missie zijn in Marokko

    Ruim acht jaar na het laatste serieuze bezoek, keert de federale regering terug naar het geplaagde Noord-Afrikaanse land. De Belgische boodschap blijft dezelfde: de terugkeer van illegalen en criminelen naar het herkomstland moet strenger. Vooral justitieminister Paul Van Tigchelt zit met de handen in het haar, want bijna 1.000 van de 12.000 gevangenen in België zijn Marokkanen. Waarom verloopt die terugkeer zo moeilijk? Heeft het bezoek kans op slagen? En welke topministers gaan niét mee op reis? De politieke banden tussen België en Marokko zijn een rollercoaster.
  2. Marie (36) en Sarah (40) getuigen over veel te kleine kloof tussen werken en niet werken: “Mocht mijn partner niet voor de extraatjes betalen, dan was ik superarm. Als wérkende”
    PREMIUM

    Marie (36) en Sarah (40) getuigen over veel te kleine kloof tussen werken en niet werken: “Mocht mijn partner niet voor de extraatjes betalen, dan was ik superarm. Als wérkende”

    De berekening van N-VA dat alleenstaande ouders amper 28,5 euro per maand méér overhouden als werkende dan als leefloner, raakt véél gevoelige snaren. “Sinds ik een vast contract heb, haal ik vaak het einde van de maand niet”, getuigt de Gentse Sarah, een alleenstaande mama van drie tienerzonen. Ook bediende Marie stelt zich vragen: “Toen ik nog een leefloon had, had ik het beter.” Zoveel verdienen zij nu.