Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Kabinet-Jambon reageert na uithaal van Rutten: ‘Het gaat niet om de cijfers, maar om het principe’

Kabinet-Jambon reageert na uithaal van Rutten: ‘Het gaat niet om de cijfers, maar om het principe’
Beeld BELGA

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten reageert scherp op de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in een portret in De Tijd. Jambon zei op een lezing dat hij weet heeft van een familie asielzoekers die tijdens de wachttijd voor hun asielaanvraag zoveel kindergeld had verzameld dat ze er een huis mee kon kopen. ‘Een flauw doorslagje van een extreemrechts broodjeaapverhaal’, volgens Rutten. ‘Het gaat niet om cijfers, het gaat om het principe’, reageert het kabinet van Jambon.

en

In een portret dat De Tijd dit weekend van hem schetste, haalt Jambon tijdens twee lezingen een verhaal aan van een familie asielzoekers die tijdens de wachttijd voor hun asielaanvraag zoveel kindergeld zou hebben verzameld, dat ze er een huis van konden kopen. Daarop kreeg hij meteen kritiek van onder meer oppositiepartij Groen. “Op zijn zachtst gezegd zéér problematisch”, zei Groen-fractieleider Björn Rzoska op Twitter.

Vandaag reageert ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, samen met CD&V een coalitiepartner van N-VA in de Vlaamse regering. In een Facebookpost is ze erg scherp voor de minister-president. “Ik las een flauw doorslagje van een extreemrechts broodjeaapverhaal over huizen van migranten”, zegt ze. “Dat zijn verzonnen verhalen die in xenofobe tijden goed klinken en lustig voor waar worden rondverteld, maar die fout zijn en schaden.”

Rutten legt daarna uit dat de maatregel om met terugwerkende kracht kindergeld toe te kennen aan mensen die na een wachttijd groen licht krijgen om legaal in het land te verblijven, een jaar later al is teruggedraaid, en dat gezinnen met kinderen tijdens hun wachttijd naast bed, bad en brood al het nodige krijgen om de kroost naar school te kunnen sturen. “Die uitleg leest waarschijnlijk minder spannend dan een broodjeaapverhaal, maar is wel juist. En dat is wat je van een regeringsleider mag verwachten. De essentie. Niet de apenverhalen. De eigen lijn. Niet het papegaaien van extreemrechts.”

“Beste Gwendolyn, laat ons dezer dagen de zaken toch niet al te scherp stellen”, reageert Jan Jambon op de kritiek, net als Rutten via Facebook. “Het voorbeeld dat ik heb gegeven, kwam bij herhaling ter sprake aan de onderhandelingstafel bij de vorming van onze Vlaamse regering. Net zoals vandaag was ook toen niet dit voorbeeld op zich de essentie, dan wel het bestaan van de uitwas door de maatregel. Die uitwas pakken we aan. Samen”, schrijft de minister-president. “Prettige feesten aan allen”, zo sluit hij zijn boodschap af.

Of het voorbeeld waarnaar Jambon verwijst ook echt heeft plaatsgevonden, weet de minister-president niet. Hij kan vandaag ook geen cijfers geven die het gebruik van het woord ‘uitwas’ rechtvaardigen. “Maar het gaat niet om cijfers,” zegt zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck, “het gaat om het principe. Vroeger betaalden we asielzoekers bij hun erkenning in één keer ook kindergeld uit voor de periode waarin ze op die erkenning hadden gewacht. Met dat systeem heeft deze regering komaf gemaakt. Nu gaat het recht op kindergeld pas in wanneer ze erkend zijn. Dat ene voorbeeld dient enkel om aan te tonen tot welke absurde gevolgen de vorige regelgeving kon leiden.”

‘Perfide strategie’

Groen-fractieleider Björn Rzoska reageert tevreden op de woorden van de Open Vld-voorzitster. “Ze zijn lang stil gebleven, nu nog bij CD&V trouwens, maar dit kan je niet over je kant laten gaan. Dit gaat over de manier waarop de minister-president naar Vlaanderen kijkt.”

Rzoska heeft vooral problemen met de “perfide strategie” achter de uitspraken. “De inhoud is natuurlijk een ongelooflijke kwakkel, maar het is volledig onbehoorlijk om als minister-president mensen bewust tegen elkaar op te zetten met desinformatie.” Volgens de Groen-politicus laat de minister-president zich opjagen “door alles wat extreemrechts is”. Door in hetzelfde portret te stellen dat zijn partij met het Vlaams Belang had kunnen onderhandelen over een regeerakkoord “toont hij duidelijk waar zijn hart ligt”.

De groenen zijn in elk geval van plan Jambon te ondervragen in het parlement. “Wij willen weten waar dat verhaal vandaan komt. Iedereen die in Vlaanderen kindergeld krijgt, weet dat je daar geen huis van koopt.”

Jan Jambon en Theo Francken.Beeld Photo News

‘Geen fake news’

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken is het verhaal van Jambon wel degelijk realistisch. “Ik ken dit concrete verhaal niet, maar het is - hoewel uitzonderlijk - perfect mogelijk. Jan verspreidt geen fake news. Meer nog, toen hij het zei, was het voor iedereen duidelijk dat dit in uitzonderlijke omstandigheden is”, zegt hij in een blogpost.

De voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie haalt een “echt uitzonderlijke casus” aan van een koppel dat bijvoorbeeld vijf kinderen heeft en 5 tot 10 jaar in de asielprocedure zit. “Dan kom je op bedragen van 80.000 - 160.000 euro en daarmee vind je op sommige plaatsen in Vlaanderen wel nog een huis”, zegt hij. Francken herhaalt ook dat de Vlaamse regering de toekenning van kindergeld aan asielzoekers met terugwerkende kracht, wil stopzetten. “Het allerbelangrijkste is dat we dit willen STOPPEN”, klinkt het.