© Serge Minten

Diepenbeekse klas overspoeld met post na project op sociale media: “Zelfs brief van Tsjechische premier”

De twee klassen van het vijfde leerjaar van basisschool Het Paleis in Diepenbeek hebben meer dan 1.000 postkaarten én een persoonlijke brief van de premier van Tsjechië in de bus gekregen. De leerlingen vroegen in het kader van de les over sociale media kaartjes te sturen vanuit alle Europese landen. De respons was fenomenaal. Michiel Steegmans en Tjerre Bosch haalden zelfs de voorpagina van een krant.

Dirk JACOBS

“We willen de kinderen bewust maken van de valkuilen van sociale media”, vertellen juffen Liese Vanheusden en Ramona Beelen. “Sommigen zitten immers al op Facebook of Instagram maar hebben niet echt een idee wat dit kan betekenen voor hen.”

“We hebben onze leerlingen daarom per twee een land laten kiezen uit de Europese Unie. Ze moesten een bord maken met een Engelse tekst waarop ze de mensen uit dat land vroegen een postkaart te sturen. Die foto’s heb ik dan achteraf op internet geplaatst. Door te laten zien dat deze foto's, zelfs zonder belangrijke gegevens, Europa en eigenlijk de hele wereld rondgaan, hopen wij dat ze twee keer nadenken vooraleer ze bepaalde foto's online gooien. Eens een foto online staat, kan die er immers nooit meer af”, aldus de juffen.

Michiel en Tjerre, die Tsjechië als land hadden, hadden meteen veel likes. “Blogster Martina Gebarovska uit Tsjechië vroeg me of ze de foto van de jongens mocht delen op een andere Facebookpagina. Daarna is het daar echt ontploft. Ze kregen er meer dan 2.300 ‘likes’ en de foto werd 830 keer gedeeld. Twee Tsjechische kranten hebben er ook een artikel over geschreven. Ook voor ons was deze respons onwaarschijnlijk.”

Comenius

“Maar de brief die we van de Tsjechische eerste minister Bohuslav Sobotka kregen, sloeg werkelijk alles”, glunderen Michiel en Tjerre. “De brief was opgesteld in het Tsjechisch en in het Engels. Hij schreef ons dat hij gehoord had van het project en ons bewonderde om de creatieve en enthousiaste manier waarop onze juffen ons lieten kennismaken met de Europese gemeenschap. Hij verwees daarbij ook naar zijn landgenoot Comenius, naar wie een uitwisselingsprogramma voor studenten is genoemd. Bovendien zaten er twee prachtige boeken over Praag en Tsjechië bij de brief.”

Gadgets

Nauwelijks van die verrassing bekomen, hield op de parking van het warenhuis tegenover de school een Tsjechische vrachtwagen halt. Trucker Jiri Ruzickq, doet al twintig jaar het traject Tsjechië-België en hoorde van het project. En dus maakte hij met een lading Tsjechische gadgets een omweg langs Het Paleis.

Voor directeur Giedo Wysmans duurt de pret intussen verder. “Wij maken sinds een paar dagen de brievenbus met een grote plastic box leeg, anders lukt het niet. De kaartjes hangen we tegen een muur die steeds internationaler en indrukwekkender wordt, want ook uit de andere landen is er flink wat respons.”

In de komende dagen gaan de leerlingen elk het land van hun keuze voorstellen aan de klasgenootjes. Maar in Europa weet voortaan iedereen Het Paleis liggen.