Is er nog ergens schone lucht? En helpt een lage-emissiezone om schonere lucht te krijgen?

Op 1 januari 2020 krijgt -na Antwerpen en Brussel- ook Gent een lage-emissiezone: oude, vervuilende wagens worden gebannen uit het stadscentrum. Het doel: propere en gezonde lucht voor de stadsbewoners. Maar, wat is dat eigenlijk, schone lucht? En helpt een lage-emissiezone? Prof. dr. Tim Nawrot is milieu-epidemioloog en legt het uit.

Nawrot deed heel wat onderzoek naar de impact van luchtvervuiling op onze gezondheid. Hij is de geknipte man om te vertellen of er nog wel ergens schone lucht is. Welke stoffen horen wel en niet thuis in de lucht die we dagelijks inademen? Hoe ongezond is dat allemaal? Is het erger met onze luchtkwaliteit gesteld dan vroeger? Of valt het allemaal best wel mee?

"Eigenlijk is er zo goed als nergens waar mensen leven nog schone lucht, ook in Vlaanderen niet", zegt de milieu-epidemioloog. "Luchtvervuiling is een probleem voor onze gezondheid. Fijnstofdeeltjes zijn zo klein dat ze diep doordringen in de longen en via de longblaasjes zelfs tot in de bloedbaan kunnen komen." Door luchtverontreiniging leven we volgens Nawrot gemiddeld 8 maanden minder lang. 

Is een lage-emissiezone (LEZ) dan een oplossing? Volgens metingen kunnen LEZ's betere cijfers voorleggen. "Er is veel minder ozon, stikstofoxide en fijnstof in de lucht, maar die impact is heel lokaal." Er moet dus meer gebeuren. We halen in Vlaanderen gemakkelijk de "niet zo ambitieuze" Europese normen. De strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie halen we niet.

Een mirakeloplossing bestaat volgens Nawrot niet. "Als we ooit weer echt schone lucht willen, moeten er op alle vlakken meer inspanningen komen", zegt hij resoluut. "Zowel in de landbouw, industrie, verkeer en door ons persoonlijk."

Bekijk en beluister hieronder de argumenten van Prof. dr. Tim Nawrot:

Meest gelezen