Direct naar artikelinhoud
Staatshervorming

Franstalige partijen bereid tot staatshervorming in 2024

PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld Tim Dirven

De vijf nieuwe Franstalige partijvoorzitters van PS, MR, cdH, Ecolo en Défi zijn bereid om een nieuwe ronde in de staatshervorming voor te bereiden voor 2024. Al wil dat niet meteen zeggen dat ze staan te springen voor het confederalisme: zo moet er ook gekeken worden naar de herfederalisering van bevoegdheden. Dat hebben ze laten verstaan in een eindejaarsgesprek met de krant Le Soir

De vijf - Paul Magnette voor de PS, Georges-Louis Bouchez voor MR, Maxime Prévot voor het cdH, François De Smet voor Défi, en Rajae Maouane voor Ecolo - blijven naar eigen zeggen aan het Belgische niveau gehecht, maar beseffen dat de Vlamingen vragende partij zijn voor verdere stappen in de staatshervorming. 

Zo zegt Magnette dat “we af moeten van de tweedeling tussen de gewesten en het federale”. “Een groot deel van de Vlaamse rechterzijde wil de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd. Ik ben daartegen, een werkloze uit Charleroi gaat nooit werken vinden wanneer zijn uitkering stopt. Maar ik kan me voorstellen dat de vraag zich opdringt voor een Vlaming in een regio waar er werk genoeg is. We moeten het beleid veel meer 'territorialiseren’.”

Minderwaardigheidscomplex

Tegelijkertijd wil Magnette manieren zoeken om de democratie op het federale niveau te hervormen. “Het drama van dit land is dat we met een numerieke meerderheid zitten die een minderwaardigheidscomplex heeft en zich ook als minderheid ziet. Maar we moeten niet meestappen in die spelletjes van bevolkingsgroep tegen bevolkingsgroep. Ja, we hebben een staatshervorming nodig in 2024, maar die moet ook gaan over een verbetering van het functioneren van de federale staat.

Ook Georges-Louis Bouchez, die wel gelooft dat België nooit zal verdwijnen, erkent dat “dit land niet functioneert”. “Wij zijn dus niet tegen een staatshervorming in 2024 of op een ander moment. Maar ik spreek liever over een staats-modernisering. Dat wil niet zeggen dat we nog meer gaan regionaliseren. Die regionaliseringen hebben ons weinig bijgebracht op het vlak van efficiëntie.”

Georges-Louis Bouchez, de nieuwe MR-voorzitter.Beeld BELGA