Kredietbeoordelaar Moody’s luidt alarmbel: ‘Chinese bedrijfsschulden grootste bedreiging voor wereldeconomie’

Bijna vijf procent van de Chinese private bedrijven die obligaties uitgeven kunnen hun schulden niet meer terugbetalen. Dat is acht keer zoveel als vijf jaar geleden.

Met een obligatie leent een belegger, in ruil voor rente, geld aan een onderneming. De onderneming is verplicht op vaste tijdstippen rente uit te keren, en aan het eind van de looptijd de volledige inleg terug te betalen. Massaal veel Chinese bedrijven bleven daarbij in gebreke het afgelopen jaar.

Wanbetalingen

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings gaat het om een recordpercentage van 4,9 procent in de eerste 11 maanden van 2019. Persagentschap Bloomberg becijferde dat Chinese bedrijven al voor 130 miljard yuan (16,6 miljard euro) aan schulden niet konden aflossen dit jaar.

Volgens Moody’s, een andere Amerikaanse kredietbeoordelaar, zijn de bedrijfsschulden in China zo snel gestegen dat ze ‘momenteel de grootste bedreiging vormen voor de wereldeconomie’. Dat zei de hoofdeconoom van Moody’s in een interview met televisiekanaal CNBC.

Veel bedrijven in de Communistische Volksrepubliek worstelen met de trage groei van de wereldeconomie door onder meer de handelsoorlog tussen de VS en China. De groei van het Chinese bbp is in geen 30 jaar zo laag geweest als nu.

Schuldenberg in de obligatiemarkt

Volgens Fitch Ratings zetten Chinese bedrijven de voorbije jaren massaal in op obligaties om kapitaal te verzamelen. Dat komt omdat de overheid kredietmogelijkheden veel strenger maakte in een poging om de torenhoge schuldenlast te verminderen. Met als effect dat de schuldenberg zich heeft verplaatst naar de obligatiemarkt.

Vorige week riepen China’s financiële regulators op voor een meer transparante en faire afhandeling van wanbetalingen van obligatieleningen. Functionarissen van de centrale bank, de regelgevende instantie voor effecten, en het Chinese Hooggerechtshof kwamen samen om af te spreken hoe geschillenbeslechting van wanbetalingen op obligaties juridisch moet aangepakt worden.

‘Het is cruciaal voor China en de globale economie om het vertrouwen van beleggers in de op een na grootste obligatiemarkt ter wereld te herstellen’, liet een centrale bankier optekenen.

Meer