Direct naar artikelinhoud
Lezersbrieven

‘Jan Jambon blijkt dan toch schaapskleren te dragen’: lezers over de uitschuiver van de minister-president

Minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

De uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over een familie asielzoekers die ‘meteen een huis kon kopen’ van achterstallig kindergeld, blijven de gemoederen verhitten. Ook onze lezers kruipen in hun pen.

Schaapskleren

Jan Jambon (N-VA) blijkt dan toch schaapskleren te dragen. Ook al zat een grondige staatshervorming bij de recente verkiezingen niet in het keuzepakket, de minister-president heeft inmiddels laten weten dat hij er nu vaart wil achter zetten en suggereert dat het met Vlaams Belang zeker zou gelukt zijn. Met zijn grove leugen, gewaarmerkt door Theo Francken, over een asielvragende familie die met opgepotte kinderbijslag – die nu grappig genoeg groeipakket heet – een huis kon kopen, verheft hij deze tactiek tot een normale methode van politiek bedrijven; met kwetsbare mensen hadden hij en de N-VA sowieso al de strijd aangebonden. Het begint erop te lijken dat ook hier in Vlaanderen inderdaad trumpiaanse tijden zijn aangebroken.

Rob Vanderwildt, Antwerpen

Kinderbijslag

De wet voorziet een verjaringstermijn van vijf jaar. Dat betekent dat iedereen achterstallige kinderbijslagen kan opvragen en bijvoorbeeld van eind 2019 teruggaan tot eind 2014, of dit nu 100 euro is of 10.000 euro.

Als een modale Vlaming de volle vijf jaar achterstel opvraagt, zal niemand morren want de wet laat het toe. Hij/zij zou er maximaal een auto mee kunnen kopen of een wereldreis maken (om vreemde culturen te leren kennen?). Maar als een vreemdeling na een positieve asielprocedure hetzelfde doet, zou het plots niet meer kunnen voor Jambon. Benieuwd wat het Grondwettelijk Hof van deze ongelijkheid en discriminatie zou vinden.

Besparen? Misschien gaat het uitgespaarde geld naar broeder Weyts (N-VA), want dierenasielen hebben het geld volgens hem wél nodig.

W. Dupont

Verhaal gehoord

Onze minister-president zegt dat hij een verhaal gehoord heeft van een familie asielzoekers die een huis kon kopen van hun kindergeld. Zijn woordvoerder verdedigt die uitspraak en voegt eraan toe dat “zo’n geval effectief ter sprake is gekomen tijdens de regeringsonderhandelingen”. Meteen komen er dan een reeks theoretische berekeningen in verschillende kranten en op websites om te zien of dat (in een extreem geval) zou kunnen.

Deze berekeningen zijn totaal naast de kwestie. Vraag gewoon aan Jambon en zijn woordvoerder naar de gegevens van die familie en ga dan na hoeveel kindergeld ze hebben ontvangen. Want nu worden de bedragen die in theorie kunnen voor uitzonderlijke gevallen verspreid als waren het gemiddelde cijfers. En dan moet je eens op sociale media lezen wat voor een hoop leugens en bagger als commentaar wordt gegeven. Jambon kent zijn pappenheimers en samen met Theo Francken zal hij er alles aan doen om het Vlaams Belang zo groot mogelijk te maken.

Willy Vandenbrande, Brugge