© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

1 / 15
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Syrisch staakt-het-vuren sneuvelt: duizenden burgers als ratten in de val

In de Syrische stad Aleppo zijn woensdagmorgen opnieuw ontploffingen gehoord. In de stad hoort een wapenstilstand van kracht te zijn die door Rusland en Turkije is geforceerd, om de evacuatie van duizenden burgers toe te laten. Maar die operatie heeft woensdag vertraging opgelopen. De bussen voorzien om mensen te evacueren zijn leeg teruggekeerd. Intussen heeft de Syrische luchtmacht de laatste verzetshaard van de rebellen in de noordelijke stad Aleppo aangevallen.

Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft zijn leger de uittocht van “militanten” uit het oosten van Aleppo voorbereid, maar hebben die zich gehergroepeerd en zijn ze weer beginnen vechten. Ze probeerden door de posities van het Syrische leger naar het noordwesten te raken, maar zijn door dat leger terugslagen. De regeringstroepen gingen door met het innemen van wijken in het oosten van Aleppo waar de "militanten" het voor het zeggen hadden.

De Britse zender SkyNews meldt dat tegelijkertijd ontploffingen worden gehoord in de stad. Het in Groot-Brittannië gevestigde en bij de Syrische oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gewaagde van de ontploffing van een granaat, afgevuurd uit gebied in Aleppo dat onder controle van het regeringsleger staat. “Dat is een duidelijke schending van het bestand”, zegt de ngo.

Twee vierkante kilometer

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft woensdag gezegd te “hopen dat de situatie (in Aleppo) binnen twee tot drie dagen geregeld zal zijn”. Hij verduidelijkte dat de rebellen tegen dan hun “verzet” zouden laten varen.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gewaagde van “tientallen obussen die op rebellenwijken zijn afgevuurd”. De rebellen antwoordden met minstens acht obussen naar de regeringszones. Er zijn ook zeer hevige gevechten aan de demarcatielijnen.

Geciteerd door de Britse openbare omroep BBC zei de naar eigen zeggen “zeer bezorgde” speciale VN-gezant Staffan de Mistura dat de rebellen enkel nog een gebied van twee tot vijf vierkante kilometer controleren. Daar bevinden zich nog tot 50.000 burgers, en zowat 1.500 strijders. In de rebellenclave is er vrijwel geen voedsel meer en er functioneert geen enkel volledig uitgerust ziekenhuis meer.

Een journalist van het Franse persburaeu AFP zag dat de artillerie van het regime de laatste verzetshaarden bestookt. De journalist zag gewonde burgers en anderen die in gebouwen geblokkeerd zaten.

Vrees voor executies

De evacuatie van de burgers uit Aleppo loopt vertraging op. Gisterenavond bereikten het Syrische regime en de Russische bondgenoot een akkoord over een vrije doorgang voor burgers. Maar pro-Assadmilities verhinderden woensdagochtend reeds de toegang tot de 33 bussen die klaarstaan aan de rand van de stad.

In het oosten van Aleppo, het gebied waar de rebellen zich terugtrokken, zitten naar schatting nog duizenden mensen vast. De vrees voor executies, vergeldingen voor vier jaar controle door de rebellen, is groot. De VN berichtte dinsdag dat meer dan 80 burgers, onder wie vrouwen en kinderen, zonder verweer werden doodgeschoten op straat of zelfs in hun huizen.

Bussen die klaarstonden om rebellen en burgers uit de noordelijke Syrische stad Aleppo te evacueren, zijn leeg teruggekeerd, wat erop wijst dat het staakt-het-vuren geen stand heeft gehouden.

Rebellen: staakt-het-vuren is “opgeschort”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt volgens het staatspersbureau Anadolu dat het Syrische regeringsleger en niet nader genoemde groepen het bestand hebben geschonden en een evacuatie proberen te vermijden. Hij voegde er volgens de Britse openbare omroep BBC aan toe dat hij weer met zijn Russische en Iraanse collega zal praten.

De regering en zijn - in het bijzonder Iraanse - bondgenoten hebben “nieuwe voorwaarden” gesteld, zeggen de rebellen. De bij het regime aanleunende bron zegt dan weer dat Damascus niet akkoord gaat met het hoge aantal te evacueren mensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER