Direct naar artikelinhoud
IrakUpdate

‘Iran zal verantwoordelijk gehouden worden’: Trump over aanval op VS-ambassade in Irak

‘Iran zal verantwoordelijk gehouden worden’: Trump over aanval op VS-ambassade in Irak
Beeld REUTERS

Enkele duizenden demonstranten hebben vandaag de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangevallen uit woede over Amerikaanse luchtaanvallen afgelopen weekend. De veiligheidsdiensten zetten traangas in en er wordt bericht over geweervuur. De ambassadeur en het personeel zijn geëvacueerd. Amerikaans president Trump wijst met een beschuldigende vinger naar Iran.

Ze liepen door controleposten die de toegang tot de streng beveiligde groene zone van Bagdad afschermen, terwijl ze 'dood aan Amerika' zongen. De demonstranten verbrandden Amerikaanse vlaggen en droegen posters waarin ze oproepen de ambassade te sluiten. Toen Iraakse veiligheidstroepen ze wilden tegenhouden, trokken ze beveiligingscamera’s van de muur. 

Een correspondent van AP zegt dat er branden worden aangestoken en zag verschillende Amerikaanse militairen op het dak van de ambassade. Video’s van het Arabische televisiestation Al-Arabija lieten zien hoe demonstranten de buitenmuren van het ambassadeterrein in brand staken en brandbommen over de muren gooiden.

Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de meeste medewerkers van de ambassade uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd zijn, enkel een aantal veiligheidsagenten is nog ter plaatse.

Lees ook
Beeld AP

De VS hebben dinsdag militaire versterkingen naar Bagdad gestuurd om hun ambassade te beschermen. Dat heeft Defensieminister Mark Esper bekendgemaakt.

“Wij hebben gepaste beveiligingsmaatregelen genomen om de veiligheid van de Amerikaanse burgers, soldaten en diplomaten in het land te garanderen, en om ons recht op zelfverdediging toe te passen. Wij sturen bijkomende troepen om onze personeel in de ambassade te steunen”, aldus de bewindsman in een communiqué.

Washington is niet van plan om zijn ambassade in Bagdad te evacueren. 

‘Iran volledig verantwoordelijk’

De Amerikaanse president Donald Trump ziet in de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad een “georkestreerde aanval” van Iran. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in een reactie op Twitter. “Ze zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden”, aldus Trump. Wat de gevolgen zijn van het verantwoordelijk stellen van Iran, wordt niet verduidelijkt.

“We verwachten dat Irak zijn troepen inzet om de ambassade te beschermen”, tweet Trump nog.

Twitter bericht wordt geladen...

Ontslagnemend premier Adel Abdel-Mahdi roept de manifestanten op om een einde te maken aan hun actie. “Elke aanval op een buitenlandse ambassade is een daad die strikt zal worden tegengegaan door de veiligheidsdiensten en wettelijk zal gesanctioneerd worden met de strengste straf”, zo staat in een mededeling die hij heeft laten verspreiden.

De Iraakse eerste minister Adel Abdel-Mahdi heeft de manifestanten intussen opgeroepen om onmiddellijk de site te verlaten. “Elke aanval op een buitenlandse ambassade is een daad die strikt zal worden tegengegaan door de veiligheidsdiensten en wettelijk zal gesanctioneerd worden met de strengste straf”, zo staat in een mededeling die hij heeft laten verspreiden. Hij benadrukt ook dat de Iraakse regering de Amerikaanse luchtaanval van zondag al scherp veroordeeld heeft.

Luchtaanvallen

Amerikaanse troepen voerden zondag luchtaanvallen uit tegen de sjiitische Kataib Hezbollah-militie in Irak en Syrië. Daarbij kwamen zeker 25 militieleden van Kataib Hezbollah om, 55 anderen raakten gewond. De demonstranten van vandaag waren aanwezig bij de begrafenissen van de militieleden, waarna ze naar de ambassade trokken.

De aanvallen kwamen kort nadat de VS een onderzoek waren begonnen naar betrokkenheid van de door Iran gesteunde milities bij een raketaanval op een basis in Irak waardoor een Amerikaanse burgercontractant omkwam en diverse anderen gewond raakten. Amerika beschuldigt de milities van het uitvoeren van de raketaanval, vrijdag, met meer dan dertig projectielen.

De luchtaanvallen riskeren Irak nog meer nog meer in het conflict te zuigen tussen de VS en Iran, terwijl duizenden Irakezen al weken op straat op straat komen, onder meer tegen de steun van milities als Kataib Hezbollah aan de Iraakse regering. 

Luchtaanvallen
Beeld REUTERS