Direct naar artikelinhoud
Rwandaproces

Advocaat van genocideveroordeelde Neretse naar cassatie: ‘Dit assisenproces was een schande voor de Belgische justitie’

Advocaat Jean Flamme (l) en de veroordeelde Fabien Neretse (r).Beeld Photo News

Advocaat Jean Flamme trekt naar cassatie voor zijn cliënt Fabien Neretse, die onlangs tot 25 jaar cel is veroordeeld voor zijn rol in de Rwandese genocide. Flamme klaagt enkele onregelmatigheden aan.

Fabien Neretsé is eerder deze maand door een assisenjury schuldig bevonden aan volkerenmoord en verschillende oorlogsmisdaden. Twaalf daarvan werden begaan in hoofdstad Kigali (negen moorden en drie moordpogingen) op 9 april 1994 en minstens twee in de buurt van zijn geboortestreek in Rwanda in mei en juni 1994. Martine Beckers, zus van de vermoordde Claire Beckers, toonde zich achteraf tevreden over die straf. 

De advocaat van Neretsé tekent donderdag, na het nieuwjaarsverlof, cassatieberoep aan. “Het proces is over de hele lijn gemanipuleerd en gefabriceerd”, zegt meester Jean Flamme. Volgens hem waren er verschillende onregelmatigheden tijdens het proces. Zo kon hij op de eerste dag niet de volledige akte van verdediging voorlezen aan de jury. De voorzitter van het hof onderbrak hem omdat volgens haar afgesproken was om slechts een uur daaruit voor te lezen. Flamme betwistte dat toen, maar kreeg niet meer tijd.

Hij klaagt ook van in het begin van het proces aan dat verschillende van zijn getuigen zonder motivering zijn geweigerd. Het hof van assisen stelde op een van de eerste zittingen dat het haar exclusieve bevoegdheid is “om te oordelen wat nuttig is om de waarheid te achterhalen.” Volgens Flamme is ook het onderzoek naar zijn cliënt, dat vooraf ging aan het proces, partijdig verlopen. “Het is een schande voor de Belgische justitie.”

Tot slot stelt hij dat zijn cliënt onrechtmatig is aangehouden na het uitspreken van de strafmaat. Dat is een technische discussie, die volgens Flamme verband houdt met een eerder arrest van de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Door de overgang van oud en nieuw kon het openbaar ministerie nog niet nagaan of Flamme’s redenering kan kloppen.