Geweld laait weer op: evacuatiebussen keren leeg uit Aleppo terug

Bussen die klaarstonden om rebellen en burgers uit de noordelijke Syrische stad Aleppo te evacueren, zijn leeg teruggekeerd, wat erop wijst dat het staakt-het-vuren geen stand heeft gehouden. Het Franse persbureau AFP meldt intussen zware gevechten en bombardementen in de stad.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt volgens het staatspersbureau Anadolu dat het Syrische regeringsleger en niet nader genoemde groepen het bestand hebben geschonden en een evacuatie proberen te vermijden. Hij voegde er volgens de Britse openbare omroep BBC aan toe dat hij weer met zijn Russische en Iraanse collega zal praten.

Een aanvoerder van de rebellen en een bij het regime aanleunende bron hebben aan het Franse persbureau AFP gezegd dat het akkoord omtrent het staakt-het-vuren is “opgeschort” na tegenwerpingen van het regime.

De regering en zijn - in het bijzonder Iraanse - bondgenoten hebben “nieuwe voorwaarden” gesteld, zeggen de rebellen.

De bij het regime aanleunende bron zegt dan weer dat Damascus niet akkoord gaat met het hoge aantal te evacueren mensen.

Volgens de BBC wil het regeringsleger, alvorens het akkoord te implementeren, dat de rebellen gevangen genomen soldaten vrijlaten en de lichamen van gesneuvelde soldaten overdragen. De rergering wil ook dat de opstandelingen een einde maken aan het beleg van regeringsgezinde sjiitische stden Foah en Kefraya in de provincie Idlib.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer