Direct naar artikelinhoud
Nieuwjaar

Balans oudejaarsnacht in Brussel: 11 wagens in brand gestoken, steekpartij, 211 arrestaties

In de Genuastraat in Vorst brandde een Porsche uit.Beeld Marc Baert

Het was alweer een woelige oudejaarsavond in Brussel: 11 wagens zijn in brand gestoken, er was een steekpartij en in totaal zijn 211 mensen gearresteerd. Grote rellen zoals vorig jaar bleven echter uit.

en

Lees ook: Hoe overleef ik mijn nieuwjaarskater?

De incidenten doen meteen denken aan de nieuwjaarsnacht van vorig jaar in de hoofdstad. Toen werden verschillende wagens en vuilniscontainers in brand gestoken, vooral in Sint-Jans-Molenbeek. De Brusselse brandweer kreeg daarom dit jaar de hulp van de politie bij interventies. Het is niet tot rellen gekomen, zoals vorig jaar.

Arrestaties

Er zijn in het volledige gewest 184 administratieve en 27 gerechtelijke arrestaties geweest, zo blijkt uit een analyse van de eengemaakte politiezones. De administratieve arrestaties kunnen nog omgezet worden in gerechtelijke als er overtuigende bewijzen aan het dossier worden toegevoegd.

Steekpartij

In het station Beekkant werd rond 2 uur een man neergestoken, die nog in levensgevaar verkeert. De omstandigheden van het incident zijn nog onduidelijk.

Branden

De brandweer is moeten uitrukken voor 75 brandende vuilnisbakken en 9 branden in appartementen.

In Molenbeek brandde rond 16 uur al een eerste wagen uit. Volgens de brandweer zouden getuigen drie jongens hebben zien wegrennen. Even later rond 17 uur is ook een bromfiets in brand gestoken. Ook hier gaat het vermoedelijk om brandstichting, maar dat moet onderzoek verder uitwijzen.

Omstreeks 23u30 ging dan weer een Porsche in vlammen op. Details ontbreken voorlopig. 

In totaal moest de brandweer uitrukken voor 11 in brand gestoken wagens. In Etterbeek brachten jongeren met bivakmutsen daarbovenop vernielingen aan en schoten ze vuurwerk af. Op de Anspachlaan werd het raam van een Carrefour-supermarkt ingeslagen.

Branden
Beeld Twitter

Op het plein aan metrostation Zwarte Vijvers, waar vorig jaar verscheidene winkels werden geplunderd, werd extra politietoezicht voorzien. Samenscholingen van grote groepen waren niet toegestaan. Agenten met honden verhinderden dat mensen zich konden verzamelen.

Schade bij MIVB

Rond 00.22 uur werd aan de MIVB-halte Ieper met projectielen gegooid naar een tram, waardoor de ramen zijn gesneuveld. Ook werd er graffiti gespoten op twee metrostellen aan station Erasmus, werd er een bushokje vernield op het Sint-Pietersplein in Ukkel en kwam een politiewagen om een nog onbekende reden terecht op de tramsporen ter hoogte van het Raadsplein.

Op het Sint-Antoonplein in Etterbeek werden onder andere bushokjes vernield.Beeld Marc Baert

Medische noodgevallen

Op de Sleeckxlaan in Schaarbeek is rond 2 uur een balkon ingestort toen er mensen op stonden. Er vielen daarbij vijf lichtgewonden.

Er moest in totaal 165 keer uitgerukt worden voor medische hulp, 50 keer naar iemand thuis, terwijl de andere incidenten op de openbare weg plaatsvonden. Door ongevallen met vuurwerk waren er 23 interventies. Tien mensen moeten afgevoerd worden met de ziekenwagen.

Aan de Heysel vonden 60 interventies plaats en moesten 5 mensen afgevoerd worden met de ziekenwagen.

Het gaat nog maar om een voorlopige balans. De exacte cijfers worden in de loop van de voormiddag gecommuniceerd. 

De politie verrichtte in Vorst een arrestatie nadat er een Porsche was uitgebrand.Beeld Marc Baert
Medische noodgevallen
Beeld Marc Baert
Op het plein aan metrostation Zwarte Vijvers zijn extra agenten ingeschakeld om plunderingen te voorkomen.Beeld Marc Baert