Direct naar artikelinhoud
DM ZaptDries Vermeulen

Bart Tommelein kwam verkondigen dat de ‘ploatse delict’ in zijn jurisdictie viel. En toen moest Kristof Calvo nog komen

Kristof Calvo arm in arm met Jan Smit in ‘Gert Late Night: The Movie’.Beeld VIER

Dries Vermeulen zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Gert Late Night: The Movie.

Toegegeven, helemaal fair was het niet. Ik had namelijk net het Jaaroverzicht van de openbare omroep achter de kiezen. Diep verdriet door verschrikkelijk geweld tegen vrouwen, woede door falend beleid, onderdrukking, oorlog, terreur en massamoorden, menselijk lijden door een klimaatverandering die we weigeren te stoppen. De VRT-nieuwsdienst had mij er nog eens aan herinnerd dat 2019 een jaar vol pijn en emotie was.

Dus nee, dat ik Gert Late Night: The Movie een echt eerlijke kans heb gegeven, kan ik niet beweren. Maar ik vraag mij af in welke stemming ik dan wel had moeten zijn om géén plaatsvervangende schaamte te voelen bij die 25 rotgênante minuten televisie. In de filmspecial van de talkshow van Gert Verhulst wordt kokkin Annie na een BV-feestje op de boot met een mes in de rug teruggevonden. Het ideale opzet voor een flinterdunne whodunit waarin Gert en James optreden als speurders en een rist bekende gezichten als verdachten de revue passeert.

Bart Tommelein in ‘Gert Late Night: The Movie’.Beeld VIER

Natuurlijk is er, zeker tijdens deze feestelijke dagen waarin de kroketten en de tiramisu u mogelijk nog zwaar op de maag liggen, niets mis met wat licht verteerbaar entertainment. An Swartenbroekx die “te veel in herhaling valt”, Kevin Janssens die als compleet gestoorde “beste flik van het land” het bloed van het slachtoffer komt savoureren… Ik had er in een onbewaakt ogenblik nog mee kunnen lachen. Maar als Jacky Lafon voor de zoveelste keer wordt uitgenodigd om van Zatte Rita te doen en Pommeline nog maar eens met haar ‘400 cc aan humor’ mag komen schudden, vraag ik mij toch af: verdient de Vlaamse kijker echt niet beter dan dat?

Mijn mond viel pas helemaal open toen Oostends burgemeester Bart Tommelein, compleet met tricolore sjerp en lokale tongval, kwam verkondigen dat de ploatse delict in zijn jurisdictie viel. “Wat doet die mens daar in godsnaam?”, vroeg ik mij hardop af. En toen moest Kristof Calvo nog komen. Als verkozenen des volks arm in arm met Jan Smit op televisie een smartlap meebrullen, vraag ik mij toch af: verdient de Vlaamse kiezer echt niet beter dan dat?

In het Jaaroverzicht mocht N-VA-kunstcriticus Peter De Roover nog eens herhalen dat de Vlaamse cultuursector dringend weer meer moet focussen op wat de mensen zogezegd willen zien. “We hadden vroeger kunstenaars die een beter oog voor schoonheid hadden.” Meteen daarna werd er geknipt naar Luc Tuymans, die zijn fenomenale olieverfschilderijen tentoonstelde in Venetië. Tuymans gaf een advies dat ik zowel voor Vlaamse tv-makers als voor politici als een goed voornemen voor 2020 zou willen suggereren: “Ge moet uw publiek nu ook niet onderschatten.”

Te bekijken op VIER.be