Direct naar artikelinhoud
Bosbranden Australië

Massa-evacuatie uit badplaatsen in het zuidoosten van Australië door bosbranden

Een brandweerman gaat het vuur te lijf in Nowra, New South Wales.Beeld AFP

Tienduizenden vakantiegangers moeten maken dat ze populaire badplaatsen in het zuidoosten van Australië verlaten. Vanwege de felle bosbranden hebben de autoriteiten van deelstaat New South Wales evacuaties gelast uit een gebied dat zich uitstrekt over 240 kilometer, van de kustplaats Batemans Bay tot aan de grens met deelstaat Victoria. In de kustplaats Mallacoota is inmiddels een marineschip aangekomen met hulpgoederen voor de 4.000 mensen die sinds dinsdag op het strand vastzitten.

en

Het leger heeft in totaal twee schepen en vijf helikopters ingezet om te helpen bij evacuaties en om mensen van drinkwater en brandstof te voorzien. Veel tankstations in het getroffen gebied in het zuidoosten van het land zijn niet meer in bedrijf, wat het moeilijker maakt voor inwoners en toeristen om er weg te komen.

Files om uit Batemans Bay weg te komen.Beeld AFP

Toch is dat noodzakelijk, benadrukte de transportminister van de deelstaat New South Wales. “Iedereen moet weg. We krijgen zaterdag een ergere dag dan we tot nog toe hebben meegemaakt”, zei hij. Komend weekend stijgt de temperatuur naar verwachting tot boven de 40 graden. Gecombineerd met harde wind levert dat een groot gevaar op voor verdere uitbreiding van de bosbranden.”

Lange files

Op verschillende wegen ten noorden en westen van de evacuatiezone staan vandaag lange files. Verschillende mensen konden niet vertrekken omdat tankstations kampen met een tekort aan brandstof of omdat de pompen er niet werken door stoompannes.

In verschillende kuststadjes dreigt een voedsel- en watertekort omdat ze door de bosbranden maandag en dinsdag volledig afgesneden zijn. Verschillende wegen zijn afgesloten door het vuur en omgevallen bomen.

Mensen staan buiten in de rij voor een supermarkt.Beeld Mick Meredith /via REUTERS

In de kuststad Mallacoota op zo'n 500 kilometer van Melbourne in de staat Victoria is vandaag een marineschip aangekomen met hulpgoederen voor de 4.000 mensen die sinds dinsdag op het strand vastzitten. Het schip heeft voeding, water en medische hulp aan boord en kan duizend mensen per keer evacueren. De stad telt zo’n duizend bewoners en is een populaire vakantiebestemming, die in de zomer duizenden toeristen trekt.

Volgens Steve Warrington van de lokale brandweer kan het dagen, misschien zelfs weken duren, voordat de bosbranden afnemen en de wegen vrijgemaakt kunnen worden. Tot dan kunnen de mensen niet wegrijden uit Mallacoota.

Er dreigen dan ook voedsel-, water- en brandstoftekorten. Volgens Warrington zal worden bepaald welke mensen eerst worden geëvacueerd en wie nog moet blijven.

Verwacht wordt dat de hittegolf met sterke windstoten vandaag over Zuid-Australië trekt en zaterdag in het zuidoosten van het land aankomt.

Door het vuur verwoeste auto's en een een boot in Lake Conjola in New South Wales.Beeld AFP

Enorme branden

In de Australische deelstaten Victoria en New South Wales woeden al wekenlang enorme branden. Ondertussen is het dodental door de bosbranden in het land al opgelopen tot zeventien. Dat meldt persbureau Australian Associated Press. Tientallen mensen zijn nog vermist.

In totaal is over heel Australië een gebied ter grootte van België afgebrand. Alleen al in New South Wales zijn bijna 1.300 huizen afgebrand, waarvan 381 in de afgelopen week, meldde de brandweer.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Sydney zijn tot nu toe liefst 480 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen direct of indirect omgekomen door de aanhoudende branden. 

De bestrijding van het vuur verloopt zeer moeizaam door de ongunstige weersomstandigheden.

Twitter bericht wordt geladen...