Direct naar artikelinhoud
NieuwsbriefDM Politiek

Wat brengt 2020? Hopelijk een nieuwe regering: lees onze politieke nieuwsbrief

Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld BELGA

Brengt 2020 snel een nieuwe federale regering? En vindt de Vlaamse regering een nieuw elan? De voorbije maanden bevonden beide niveaus zich in kwakkelmodus. Slaagt de politieke klasse er dit jaar in om daar uit te geraken?

Wil u deze nieuwsbrief elke week als e-mail krijgen? Schrijf u hier in › 

2020: het jaar dat de Vlaamse regering zal maken of kraken

Wat brengt het nieuwe jaar voor Jambon I?

 Kunnen N-VA, Open Vld en CD&V het centrumrechtse project redden? Hebben ze daar überhaupt nog zin in? De start van de Vlaamse regering verliep alleszins verre van ideaal.

Waarom loopt het zo stroef? 

Omdat de Vlaamse regering een gedwongen huwelijk is. De huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld kwam er vooral omdat een coalitie tussen N-VA en Vlaams Belang geen meerderheid had, en omdat ook een ‘Bourgondische’ constellatie (van N-VA, sp.a en Open Vld) te krap was.

VUB-politicoloog Dave Sinardet.Beeld Tim Dirven

Kunnen de partijen de knop dan niet omdraaien? 

Neen. Van bij de start werd de Vlaamse ploeg geplaagd door kleine en grote problemen. Door de besparingen in verschillende sectoren, maar ook door een controversiële uitspraak van minister-president Jan Jambon (N-VA) over het kindergeld van asielzoekers. Het broze vertrouwen tussen de coalitiepartners werd er daardoor niet groter op.

En federaal? 

We zitten al meer dan een jaar met een regering in lopende zaken. De formatie maakt ook nog steeds geen vaart, en dat belemmert ook de vlotte werking van de Vlaamse regering. Een nieuwe federale regering is nog niet voor morgen, ziet ook VUB-politicoloog Sinardet. “Pasen? Dat is in het meest optimistische scenario, maar dan moeten ze nu wel stoppen met hun perceptiespelletjes.”

2020: het jaar dat de Vlaamse regering zal maken of kraken
Beeld AP

De sluimerende conflicten

We werpen ook nog een blik buiten de landsgrenzen. In het afgelopen jaar keek de wereld met ontzetting naar de bloedige oorlog in Syrië. Andere conflicten etterden intussen in de schaduw. De International Crisis Group waarschuwt voor deze tien brandhaarden in 2020.

Noot van de redactie: Heeft u al een abonnement op De Morgen? Wil u deze nieuwsbrief en onze journalistiek steunen? Neem dan een abonnement op De Morgen