© BELGA

Eén jaar vertraging in zaak om Belgische nationaliteit van Belkacem af te nemen

De procedure die het Antwerps gerecht heeft opgestart om de Belgische identiteit van Fouad Belkacem (34) af te nemen, loopt één jaar vertraging op omdat de zaak wordt doorverwezen naar het Grondwettelijk Hof.

jbs

Fouad Belkacem, alias Abu Imran, werd begin 2015 definitief veroordeeld als leider en oprichter van de terroristische groep Sharia4Belgium. Hij kreeg in beroep twaalf jaar cel en 30.000 euro boete.

In de jaren voor zijn veroordeling legde Belkacem een ophefmakend gerechtelijk parcours af. Hij liep verscheidene correctionele en politionele veroordelingen op, onder meer wegens slagen en oproepen tot haat en discriminatie.

Het Antwerpse gerecht is daarom begin deze maand voor het hof van beroep een procedure begonnen om de Belgische nationaliteit van Belkacem af te nemen. “Wat heeft hij ons land al opgeleverd? Enkel een levensgroot risico om onze maatschappij in de afgrond te storten”, zei het parket-generaal.

Het hof van beroep heeft de zaak nu doorverwezen naar het Grondwettelijk Hof zodat die de vordering van het Openbaar Ministerie kan toetsen aan de grondwet. Zo loopt de zaak al zeker één jaar vertraging op.

Bij een eventuele vervallenverklaring van de nationaliteit zou ons land de extremist kunnen terugsturen naar Marokko. Ook een gerechtelijke uitlevering aan Marokko behoort tot de mogelijkheden, gesteld dat Marokko hem zou willen vervolgen voor criminele feiten. Belkacem zelf ziet zo’n uitlevering absoluut niet zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER