Direct naar artikelinhoud
Bosbranden Australië

Gletsjers in Nieuw-Zeeland kleuren bruin als gevolg van bosbranden in Australië

‘Gekarameliseerde’ sneeuwtop in Nieuw-Zeeland.Beeld via REUTERS

De besneeuwde bergtoppen en gletsjers in Nieuw-Zeeland liggen er vreemd bij. De overgewaaide rook en assen vanuit het door bosbranden getroffen Australië zorgen namelijk voor een karamelkleurige bovenlaag. En dat is niet zonder gevolgen.

Woensdag ontwaakten grote delen van  het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland onder een oranje nevel en een rode zon. De oorzaak is de rook die vanuit Australië overwaaide, waardoor Nieuw-Zeeland deels in een mist werd gehuld.

‘Gekarameliseerde’ sneeuwtop in Nieuw-Zeeland.Beeld via REUTERS

Maar dat is niet het enige tastbare gevolg van de bosbranden in Australië. Uit foto’s van de Nieuw-Zeelandse Zuidelijke Alpen blijkt namelijk dat verschillende bergtoppen en gletsjers bedekt zijn onder een karamelkleur. De rook en assen van de branden veranderen dit sneeuwwitte landschap in een bruinachtig goedje.

Meteen rees ook de vraag wat de impact zou kunnen zijn voor het smelten van de gletsjers. Volgens voormalig Nieuw-Zeelands premier Helen Clark zal dit “het smelten versnellen”. “Voorbeeld van hoe de tragedie van één land ook gevolgen kan hebben voor een ander”, voegde ze eraan toe.

‘Gekarameliseerde’ sneeuwtop in Nieuw-Zeeland.Beeld via REUTERS

Nieuw-Zeeland telt meer dan 3.000 gletsjers, die sinds de jaren 70 al een derde van hun omvang verloren zagen gaan. Volgens professor Andrew Mackintosh, die de gletsjers al meer dan twee decennia aan het bestuderen is, zou dit laagje roet het smelten wel eens met 20 tot 30% kunnen versnellen.

“Het is op zich vrij normaal dat stof naar de gletsjers op Nieuw-Zeeland getransporteerd wordt, maar ik moet zeggen dat deze hoeveelheid vrij fenomenaal is - ik denk niet dat ik ooit al zoiets heb gezien”, aldus Mackintosh.

‘Gekarameliseerde’ sneeuwtop in Nieuw-Zeeland.Beeld via REUTERS

Mackintosh voegde eraan toe dat het witte oppervlak van de gletsjer normaal gesproken het licht van de zon weerkaatst en het afsmelten dus vertraagt. Door het nieuwe bruine toplaagje, zou de afsmelting dus wel eens een pak sneller kunnen gaan.

‘Gekarameliseerde’ sneeuwtop in Nieuw-Zeeland.Beeld via REUTERS

Meer over de bosbranden in Australië

Massa-evacuatie uit badplaatsen in het zuidoosten van Australië door bosbranden

Australië zet leger in om door branden geteisterde oostkust te bevoorraden

Australische bosbranden dreigen nu ook vernietigend onweer op te wekken met mogelijk gevaarlijke vuurtornado’s