Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Informateurs zitten straks samen met Groep van Tien

Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V).Beeld Tim Dirven

Partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zetten vandaag hun informatieopdracht voort. Deze namiddag ontvangen ze de Groep van Tien, die de sociale partners vertegenwoordigt.

De twee informateurs voeren sinds vorige week gesprekken met organisaties uit het middenveld. Vandaag is het de beurt aan de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Ook tijdens de consultatieronde van Johan Vande Lanotte en Didier Reynders en die van Paul Magnette kwam de Groep van Tien langs.

De vakbonden en werkgevers schuiven dan wel samen aan tafel, duidelijk is wel dat ze ook eigen accenten willen leggen. “Wij hebben allemaal onze punten die we ook bij de vorige informateurs gebracht hebben”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. ABVV-voorzitster Miranda Ulens zegt onder meer “het federaal karakter van de sociale zekerheid” te willen beklemtonen. “Het is belangrijk dat er voldoende middelen in de sociale zekerheid gestopt worden. Een splitsing van de sociale zekerheid zal geen oplossing bieden voor de mensen.”

De FGTB, de Franstalige tegenhanger van het ABVV, lijkt dan weer klaar om zich hevig te verzetten tegen alles wat naar rechts neigt. In Le Soir klinkt het vandaag dat de laatste nota van informateur Paul Magnette het “minimum” was – terwijl die voor verschillende partijen nog een heel stuk te links was. De Franstalige vakbond stuurt ook aan op een staking en een manifestatie op 28 januari. Het ABVV deelt de bezorgdheden van de FGTB, klinkt het, “maar wij gaan geen uitspraken doen over nota’s die zelfs niet meer op tafel liggen.”

De consultatieronde van Bouchez en Coens met het middenveld loopt wellicht deze week ten einde. Vorige week waren er gesprekken met onder meer het monitoringcomité, de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, de Nationale Arbeidsraad en het Planbureau. Dat moet resulteren in een technische nota, die mogelijk vrijdag gefinaliseerd wordt. Daarna zullen Coens en Bouchez de nota weer voorleggen aan de verschillende partijen. Diepgaand politiek overleg was er de voorbije dagen niet, maar de informateurs hadden wel telefonische contacten met meerdere partijen. Op 13 januari worden de twee opnieuw bij de koning verwacht.