Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

In Turkije opgepakte jihadist is geen Belg meer, maar wordt mogelijk toch uitgewezen

Fouad AkrichBeeld rv

De Antwerpse jihadist Fouad Akrich (27) is met vrouw en kinderen opgepakt in Turkije. Akrich is een van de zes van wie net bekend raakte dat ze hun Belgische nationaliteit verliezen, maar toch is het mogelijk dat Turkije hem naar ons land uitwijst.

Gisteren raakte bekend dat het Brusselse hof van beroep de Belgische nationaliteit heeft afgenomen van zes Belgo-Marokkaanse jihadisten, onder wie Fouad Akrich. Van de meesten van hen is niet bekend of ze nog in leven zijn, of waar ze zich bevinden. Fouad Akrich, alias Abu Sayfurahmaan, was ook jarenlang van de radar, maar is intussen opgedoken. Net voor kerstdag op 24 december is hij opgepakt in Turkije, in gezelschap van zijn Nederlandse vrouw en drie kinderen. 

Akrich kan nog in beroep gaan tegen de beslissing over de intrekking van zijn Belgische nationaliteit. Hij heeft daarvoor acht dagen na de publicatie van de schrapping, maar het is verre van zeker dat Turkije zich iets aantrekt van de beslissing van de Belgische justitie. Turkije heeft namelijk eerder al een vrouw gerepatrieerd naar Nederland, hoewel ze haar nationaliteit net was kwijtgespeeld. 

Akrich maakte in België deel uit van Sharia4Belgium, de Antwerpse groep rond Fouad Belkacem. In november 2012, toen Akrich 20 jaar was, liep hij van huis weg, naar Syrië. Hij is veroordeeld tot vijf jaar cel op het proces van Sharia4Belgium. Volgens zijn familie was hij ‘gebrainwasht’. Akrich schreef brieven naar Fouad Belkacem in de gevangenis. Eenmaal in Syrië sloot Akrich zich aan bij Jabhat al-Nusra, rebellen van terreurgroep Al Qaida. Syrië-ganger Jejoen Bontinck, die in Syrië een tijd gevangenzat, zei dat Akrich een van de mannen was die hem martelde. 

Terwijl veel leden van Sharia4Belgium overliepen naar IS, bij de oprichting van die terreurgroep, bleef Akrich bij het Nusra-front. Het is onduidelijk of hij ondertussen nog altijd bij deze rebellengroep zat en hoe hij in Turkije is beland. Sommige jihadisten strijden nu als pro-Turkse rebellen tegen de Koerden en de Syrische dictator Assad, maar die laatste bombardeert hen met Russische steun.  

Akrich is een van de weinige Belgische mannen die in Turkije is opgepakt. Tot nu toe geraakten vooral vrouwen en kinderen in Turkije. Toch is hij niet de eerste. Ook Brusselaar Yassine Lachiri zit in een Turkse cel. Mehdi Aïda is in november 2017 al vanuit Turkije naar België gerepatrieerd en eerder dit jaar veroordeeld.