vrijdag 3 januari 2020 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Spoedarts Ruben Haesendonck van het ZOL pleit al langer voor meer preventie rond vuurwerk. “Het beste advies: laat vuurwerk links liggen.” Hollandse Hoogte

Vuurwerk

Tiental Limburgers gewond door vuurwerk in oudejaarsnacht

Genk

Een tiental Limburgers is in de oudejaarsnacht gewond geraakt door vuurwerk. De slachtoffers werden met brandwonden aan hals, armen en benen naar het ziekenhuis gebracht. Eén zwaargewond slachtoffer moest in het brandwondencentrum van het UZ Leuven worden verzorgd.

Elk jaar weer raken in Vlaanderen tientallen mensen gewond door verkeerd gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, en dat was dinsdagnacht niet anders. Op de spoedafdeling van het ZOL in Genk werden woensdagochtend twee patiënten met brandwonden binnengebracht: een 16-jarig meisje met brandwonden aan de hand en een 61-jarige vrouw met eerste- en tweedegraadsbrandwonden aan het dijbeen. De vrouw had vuurwerk tegen haar been gekregen. Ze werd voor verdere verzorging naar het brandwondencentrum in Leuven overgebracht, maar mocht het ziekenhuis de volgende ochtend al verlaten. Ze wordt nu ambulant verzorgd.

Gewond door vuursterretje

Ook op de spoedafdeling van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt werden enkele vuurwerkslachtoffers verzorgd. De ernst van de verwondingen bleef beperkt.

Het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik moest één slachtoffer verzorgen. “Een volwassene, maar die heeft het ziekenhuis nog dezelfde nacht mogen verlaten”, klinkt het.

Bij de slachtoffers was ook een meisje dat gewond was geraakt door een vuursterretje, de bekende staafjes met wegspringende vonken.  RR

Het Mariaziekenhuis Noord-Limburg in Pelt ving drie patiënten met brandwonden op. “Twee mensen hadden brandwonden aan de handen en een derde patiënt was gewond aan de hals en borstkas”, zegt woordvoerster Ann Pauwels. Bij de slachtoffers was ook een meisje dat gewond was geraakt door een vuursterretje, de bekende staafjes met wegspringende vonken. “Sterretjes zijn geen speelgoed”, waarschuwt Oscare, een nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwondenpatiënten. “In het hart van de vlam loopt de temperatuur op tot liefst 1.100 graden. De stokjes zijn veel minder onschuldig dan ze lijken. Bovendien bevatten de stoffen die vrijkomen een cocktail van zware metalen.”

Op de spoedafdelingen van AZ Vesalius in Tongeren, het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden en het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder werden geen vuurwerkslachtoffers binnengebracht.

Vingers kwijt

Spoedarts Ruben Haesendonck van het ZOL pleit al langer voor meer preventie rond vuurwerk. “Elk jaar opnieuw zien we hier op 1 januari mensen op de spoedafdeling met verwondingen door fout gebruik van vuurpijlen en bommetjes”, zegt de arts. “Meestal gaat het om brandwonden en oogletsels, maar soms zijn de gevolgen veel erger. Vorig jaar hadden we een slachtoffer dat vingers was kwijtgeraakt. Het beste advies is heel simpel: laat vuurwerk links liggen. Wie toch wil knallen, neemt best de nodige voorzorgen: drink geen alcohol, draag een veiligheidsbril en gebruik een aansteeklont in plaats van een open vlam.”

Het brandwondencentrum van het UZ Leuven kreeg in totaal drie vuurwerkslachtoffers binnen. “Hun verwondingen zijn beperkt en ze worden ambulant verzorgd”, meldt de woordvoerder van het ziekenhuis. Het brandwondencentrum van het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek moest tijdens de eindejaarsperiode twee vuurwerkslachtoffers verzorgen.

Grondwettelijk hof

Weyts gepikeerd doorfederaal verzet tegen Vlaams vuurwerkverbod

Na de vuurwerkverkopers is nu ook de federale overheid een procedure tegen het vuurwerkverbod in Vlaanderen gestart bij het Grondwettelijk Hof. “Dat algemene verbod op het gebruik van vuurwerk komt neer op een marktverbod en dat mag niet van Europa”, zegt economieminister Nathalie Muylle (CD&V).

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) reageert scherp. “Minister Muylle doet alsof de nieuwe regels neerkomen op een verkoopverbod, terwijl de afgelopen dagen toch duidelijk is gebleken dat je overal in Vlaanderen een winkel kunt binnenstappen en vuurwerk kopen. Het zijn nu gewoon de gemeentebesturen die beslissen waar en wanneer het kan. En als het van mij afhangt, is dat nog altijd op te veel plaatsen.” (b)

Normaal gezien vangt de radar van het KMI enkel neerslag op, maar dinsdagnacht vertekenden tienduizenden opgeschrikte vogels het beeld. Natuurpunt

Vuurwerkvrije zones

Vuurwerk schrikt tienduizenden vogels op in Limburg

Hasselt

Tienduizenden vogels zijn in de oudejaarsnacht opnieuw stevig opgeschrikt door vuurwerk, zo blijkt uit radarbeelden van Natuurpunt. “We pleiten voor vuurwerkvrije zones in de buurt van natuurgebieden.”

Normaal gezien registreren de radars van het KMI enkel neerslag, maar bij voldoende activiteit in de lucht worden ook vogels gedetecteerd. “Dat was dit jaar helaas opnieuw massaal het geval toen het vuurwerk boven Vlaanderen losbarstte ”, zegt Nathalie Sterckx van Natuurpunt. “Op de radarbeelden, ook in Limburg, is heel duidelijk te zien hoe duizenden vogels rond middernacht verschrikt opvliegen. En dat ondanks het vuurwerkverbod in heel wat gemeenten. Niet enkel onze huisdieren zien af op oudejaarsavond, maar ook in de wilde natuur veroorzaakt vuurwerk heel wat leed.”

Natuurpunt pleit daarom voor vuurwerkvrije zones rond natuurgebieden. “We lanceren een oproep aan burgemeesters om daar werk van te maken. Dat kan door vuurwerk in bepaalde regio’s te verbieden, of door het vuurwerk te concentreren en voor geluidsarme vuurpijlen te kiezen. Hopelijk kan de natuur 2021 dan rustig inzetten.” rust

 Natuurpunt

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws