Direct naar artikelinhoud
Aanval VSUpdate

Machtige Iraanse generaal gedood bij Amerikaanse raketaanval, regime kondigt ‘meedogenloze wraak’ aan

Beelden verspreid door het Iraanse regime tonen het getroffen voertuig van de generaal bij de luchthaven van Irak.Beeld AFP

De VS hebben Iran getroffen in het hart. Bij een raketaanval is de machtige Iraanse generaal Qassim Soleimani om het leven gekomen. De aanval vond plaats op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar verder minstens acht doden vielen. De ayatollah van Iran Khamenei zweert ‘wraak’ te nemen.

, en

Liveblog: VS roepen Amerikaanse burgers op Irak onmiddellijk te verlaten

Soleimani was het hoofd van het elitekorps Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens het Pentagon zat de generaal de afgelopen maanden achter aanvallen op legerbases van de internationale coalitietroepen in Irak en keurde hij ook de “aanvallen” goed op de Amerikaanse ambassade in Bagdad eerder deze week.

President Trump, die zelf opdracht gaf tot de aanval, heeft intussen op Twitter gereageerd op de aanval. “Iran won nog nooit een oorlog, maar verloor nog nooit een onderhandeling”, schrijft hij. De president spreekt zich daarmee uit tegen onderhandelingen met het Iraanse regime. 

Trump verklaart ook dat generaal Qassim Soleimani duizenden Amerikanen gedood of ernstig verwond heeft, en van plan was er nog velen te doden. “Hij was rechtstreeks en onrechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van miljoenen mensen, onder wie de vele demonstranten die in Iran zelf gedood werden”, aldus de president.

Twitter bericht wordt geladen...

De dood van Soleimani raakt het Iraanse regime hard. Hij werd beschouwd als de machtigste man na de almachtige leider ayatollah Ali Khamenei, aan wie Soleimani rechtstreeks rapporteerde. Hij was ook het brein achter de Iraanse politiek richting de VS in de almaar oplopende spanningen tussen de twee landen. Waarnemers noemen Soleimani een van de meest invloedrijke personen in het Midden-Oosten gedurende de afgelopen tien jaar.

Iran belooft wraak

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, belooft dat de dood van zijn machtige generaal zal worden gewraakt. “Hij is een martelaar geworden door zijn onvermoeibaar werk gedurende al die jaren. Als God het wil zal zijn werk hier niet stoppen en wacht de criminelen die zijn bloed en dat van andere martelaars aan hun handen hebben een meedogenloze wraak”, aldus Khamenei op Twitter.  

Ook Iraans president Hassan Rohanni heeft het over wraak. “Er bestaat geen enkele twijfel over het feit dat de grootse natie van Iran en de andere vrije naties van de regio hun wraak zullen nemen op het misdadige Amerika voor deze vreselijke moord”, klinkt het. Khamenei riep ook op tot drie dagen van nationale rouw in het land.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif noemt de moord op de hoge generaal “een extreem gevaarlijke en domme escalatie”. “De VS dragen de verantwoordelijkheid voor alle consequenties van hun schurken-avonturisme.”

Qassem Soleimani (midden), het hoofd van het elitekorps Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde, is omgekomen bij de Amerikaanse aanval.Beeld AP

Ook Iraakse militieleider gedood

Er zijn volgens Irak drie Amerikaanse raketten vlak bij een luchtvrachtterminal terecht gekomen. Twee voertuigen, waarin paramilitairen zaten, werden geraakt en vlogen in brand. Zeven inzittenden overleefden de aanval niet. Het achtste dodelijke slachtoffer zou een burger zijn.

Volgens de Iraakse televisie en drie Iraakse legerfunctionarissen is ook Abu Mahdi al-Muhandis, de tweede man van de door Iran gesteunde Iraakse militiegroepering Popular Mobilization Forces (PMF), gedood. “De Amerikaanse en Israëlische vijand is verantwoordelijk voor de dood van Abu Abu Mahdi al-Muhandis en Qassem Soleimani”, liet woordvoerder Ahmed al-Assadi van de door Iran gesteunde PMF weten in een verklaring. 

Bestorming ambassade

De raketaanval komt twee dagen nadat pro-Iraanse demonstranten de Amerikaanse ambassade in Bagdad belaagden. Betogers gooiden met stenen en scandeerden leuzen als “Nee, nee, Amerika. Nee, nee, Trump”. De Amerikaanse ambassadeur en stafpersoneel werden geëvacueerd tijdens de schermutselingen. Woensdag in de loop van de dag zijn de betogers weer vertrokken.

De onrust volgde op Amerikaanse luchtaanvallen op bases in Irak van een door Iran gesteunde militie, waarbij zeker 25 doden vielen en tientallen mensen gewond raakten. Die bombardementen volgden na een raketaanval op een basis in Irak waardoor een Amerikaanse aannemer die werkte voor het ministerie van Defensie om het leven kwam en diverse anderen gewond raakten.

Lees nu de analyse: Chaos in Midden-Oosten belandt in nieuwe fase

Vicecommandant van de militiegroepering Popular Mobilization Forces Abu Mahdi al-Muhandis, die eveneens omkwam bij de aanval op het vliegveld van Bagdad.Beeld AFP

De VS hebben hun burgers opgeroepen om Irak onmiddellijk te verlaten. Amerikanen die werken in de Iraakse olievelden hebben het land alvast verlaten, zo melden officiële Iraakse bronnen.

Er verblijven op dit moment ook een kleine 100 Belgen in Irak, van wie 35 in Bagdad. De FOD Buitenlandse Zaken monitort de situatie. “De ambassade in Jordanië, waaronder Irak valt voor België, en onze diensten hier volgen de situatie op”, zegt woordvoerder Karl Lagatie. “Er zijn consultaties aan de gang met de Europese partners over Irak, maar daar zijn nog geen conclusies getrokken.”

Aanhangers van sjiitische Iraakse milities lopen in Bagdad over een op straat geschilderde Amerikaanse en Israëlische vlag tijdens een rouwprocessie voor enkele van hun medestrijders die omkwamen bij een Amerikaanse aanval eerder deze week.Beeld EPA