Videospeler inladen...

Sociaal conflict bij De Lijn lijkt muurvast te zitten, ook na een week van stakingen 

Wie vandaag het openbaar vervoer wil nemen in de provincie Antwerpen zoekt best een andere oplossing, want er rijdt geen enkele bus of tram vandaag. Dat heeft te maken met de staking die al de hele week aan de gang is. In Gent valt het bus- en  tramverkeer vanavond weer stil. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft het over "pestgedrag" tegenover reizigers en De Lijn, de socialistische vakbond ACOD zegt dat de directie van De Lijn geen enkele toenadering zoekt. 

In Antwerpen wordt vandaag gestaakt bij de dispatching. "De dispatch heeft de functie van een soort verkeersleider", legt Anneliese Meynaerts van De Lijn uit. "Zij monitoren alle bussen en trams die onderweg zijn. Ze zijn ook het eerste contact voor de chauffeurs als er iets gebeurt. Maar als er niemand op post is, is het onverantwoord om bussen en trams de weg op te laten."

De hele week zijn er al stakingen geweest bij De Lijn, in Antwerpen en in andere provincies, met hinder voor de reizigers. In een nieuwe update zegt De Lijn dat er na 20 uur opnieuw geen bussen en trams zullen rijden in Gent. In West-Vlaanderen wordt zowat de helft van de ritten niet gereden, in Vlaams-Brabant is er hinder op alle lijnen en in Limburg blijft de hinder volgens De Lijn beperkt.

We zijn het meer dan beu dat de reizigers steeds weer de pineut zijn

Stefan Stynen (TreinTramBus)

Voor reizigersvereniging TreinTramBus is de maat vol. "We verwachten van minister Peeters dat ze zowel het vervoersbedrijf als de vakbonden duidelijk maakt dat het roer moet worden  omgegooid", zegt voorzitter Stefan Stynen. "Wij bemoeien ons niet met de relatie tussen de werkgevers en de werknemers bij De Lijn. Maar we zijn het meer dan beu dat de reizigers steeds weer de pineut zijn."

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is misnoegd en heeft het over "pestgedrag" van ACOD tegenover de reiziger en De Lijn. Peeters benadrukt dat er dit jaar een nieuwe beheersovereenkomst met De Lijn op het programma staat en dat er ook een studie komt om te bekijken of De Lijn nog voldoet als interne organisator voor het kern- en aanvullende net in Vlaanderen voor de komende tien jaar. "De vele stakingsdagen en geschrapte ritten komen dit verhaal niet ten goede", waarschuwt ze. Peeters vindt het "aangewezen" om deze maand nog de procedure gegarandeerde dienstverlening voor De Lijn op te starten.

De vakbonden voelen zich niet aangesproken. Volgens ACOD-secretaris Rita Coeck zoekt de directie van De Lijn nog altijd geen toenadering. "Ze zoeken geen oplossingen, ze zoeken een uitleg. De perceptie staat voorop. Het personeel pikt dat niet langer", aldus Coeck. 

"Maandagmorgen hebben we een maandelijks overleg bij de directie. We gaan het er opnieuw over hebben. Mensen hebben hun loon laten vallen voor een betere interne organisatie. Ze vragen niets voor zichzelf, geen extra loon of vakantie, maar wel dat ze 's morgens kunnen beginnen zonder problemen rond planning, personeelstekort of een bus die er niet is."

Bekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen