Links een beeld van de ravage na de raketaanval, rechts de omgekomen Iraanse generaal Qassem Soleimani .
Volledig scherm
Links een beeld van de ravage na de raketaanval, rechts de omgekomen Iraanse generaal Qassem Soleimani . © Iraqi Popular Mobilization Forces/AFP

VS doden hoge Iraanse generaal bij aanval op vliegveld Bagdad, Iraanse hoogste leider roept op tot wraak

Het Amerikaanse leger heeft bij een luchtaanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood. Het Pentagon heeft bevestigd dat president Trump het bevel heeft gegeven om Soleimani te doden als antwoord op de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad van enkele dagen geleden. De vrees voor een escalatie is groot: de Iraanse ayatollah Ali Khamenei zegt dat de dood van zijn machtige generaal gewroken zal worden. De Verenigde Staten roepen hun burgers alvast op om Irak onmiddellijk te verlaten via land of lucht.

112 reacties

  • ivan de ridder

    4 jaar geleden
    De toekomst zal uitwijzen of Trump gelijk had of niet en bewijzen had van geplande aanvallen. Deze actie brengt eerder Amerikanen in gevaar door een verhoogde kans op terreuraanvallen en een diepgaander conflict met Iran. Bovendien in plaats van troepen terug te trekken uit het Midden-Oosten plaatst hij er nu honderden extra. De stabiliteit van de regio staat nu voor de komende decennia op de helling. En extremistische bewinden zullen zich nu eerder verenigen dan splitsen.
  • Jacques-Philippe Leclerc

    4 jaar geleden
    We kennen allemaal de terroristen Osama Bin Laden en Abu Bakr al-Baghdadi, wel om het kort te houden. Qassem Soleimani was 100X erger dan die twee, Irakezen over de hele wereld lopen te juichen van voldoening.
  • Roger Rymen

    4 jaar geleden
    Dat hadden ze met Hitler ook moeten doen, voor mijn familie zou dan veel mizerie gespaard geweest zijn.
  • Guido Pintens

    4 jaar geleden
    "Een verkiezingswijsheid zegt dat een president die in een buitenlands conflict verwikkeld is, stemmen wint omdat de Amerikanen zich “verenigen rond de vlag”. Trump zelf beschuldigde zijn voorganger Barack Obama daarvan. In november 2011 tweette hij: “Obama zal een oorlog met Iran beginnen om herkozen te raken" (bron GVA). Overduidelijk wat Trump wil bereiken!
  • Peter Thys

    4 jaar geleden
    met de sjah was het niet een democratie, het was dan zoiets als de democratie in Poetin's Rusland.De Sjah was daar baas net zoals Poetin's het in Rusland voor het zeggen heeft enkel denken de Russen dat het een democratie is.Wellicht denken de Iranieers dat nu ook dat ze in een democratie wonen!Trump doet nu wat hij Obama in het verleden net voor de (her)verkiezing(en)van verweet, enkel deed hij het wel en Obama niet,Zoveelste zonde/leugen die hij andere verweet en hijzelf zich laat op betrappen