Direct naar artikelinhoud
Staking De LijnUpdate

‘Dit is pestgedrag naar de reiziger’: amper trams en bussen in Antwerpen, busverkeer in Gent stopt om 20 uur

‘Dit is pestgedrag naar de reiziger’: amper trams en bussen in Antwerpen, busverkeer in Gent stopt om 20 uur
Beeld Photo News

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) noemt de staking bij de Antwerpse dispatching van De Lijn ‘pestgedrag’ van ACOD tegenover de reiziger en De Lijn. Het lijkt de minister aangewezen om in januari de procedure voor een gegarandeerde dienstverlening bij de openbaarvervoermaatschappij op te starten, zegt ze. Door de staking rijden vandaag in Antwerpen de hele dag zo goed als geen bussen en trams. In Gent zullen na 20 uur geen bussen en trams meer rijden.

en

Door de staking van de minder dan 20 werknemers van de dispatching van De Lijn in Antwerpen, kunnen in de hele provincie de hele dag zo goed als geen bussen en trams rijden.

Aanvankelijk hoopte de directie nog tijdens de voormiddag een oplossing te vinden, maar dat gebeurde niet. Volgens ACOD is het de eerste keer dat de dispatching in Antwerpen het werk neerlegt. De werkdruk op de dienst is te hoog geworden, zegt de vakbond.

Ook elders in Vlaanderen is de hinder aanzienlijk. Na 20 uur zullen er geen bussen en trams meer rijden in Gent. In de rest van Oost-Vlaanderen is er op de streeklijnen lichte hinder. Lijn 17 tussen Drongen en Oostakker rijdt niet. Ook het nachtnet zal licht verstoord zijn.

In West-Vlaanderen wordt volgens De Lijn een kleine helft van de ritten niet gereden. In Vlaams-Brabant is er hinder op alle lijnen en in Limburg tot slot is er maar zeer lichte hinder, zegt De Lijn. 

Twitter bericht wordt geladen...

‘Pestgedrag’

TreinTramBus riep Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters op in te grijpen. “Wij bemoeien ons niet met de relatie tussen de werkgevers en de werknemers bij De Lijn. Maar we zijn het meer dan beu dat de reizigers steeds weer de pineut zijn. We verwachten dat minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zowel het vervoerbedrijf als de vakbonden duidelijk maakt dat het roer moet worden omgegooid”, zei voorzitter Stefan Stynen.

De minister laat weten misnoegd te zijn. “Pestgedrag” van ACOD tegenover de reiziger en De Lijn, zegt ze. De minister benadrukt dat er dit jaar een nieuwe beheersovereenkomst met de openbaarvervoermaatschappij op het programma staat, en dat er tegelijk ook een studie komt om te bekijken of De Lijn nog voldoet als interne organisator voor het kern- en aanvullende net in Vlaanderen voor de komende tien jaar. “De vele stakingsdagen en geschrapte ritten komen dit verhaal niet ten goede”, waarschuwt ze. Peeters vindt het “aangewezen” om deze maand nog de procedure gegarandeerde dienstverlening voor De Lijn op te starten, klinkt het. 

‘Directie zoekt geen toenadering’

Intussen dreigt de sociale onrust bij De Lijn ook na vandaag nog voort te duren. De vijfdaagse staking bij De Lijn heeft de directie er niet toe aangezet toenadering te zoeken, zegt ACOD-secretaris Rita Coeck. “Ze zoeken geen oplossingen, ze zoeken een uitleg. De perceptie staat voorop. Het personeel pikt dat niet langer.”

ACOD blijft eisen dat de directie op het terrein komt om de problemen op te lijsten en aan te pakken, terwijl de directie volhoudt dat daar voldoende initiatieven voor gepland zijn.

“De staking is niet voor niets geweest”, zegt Coeck. “Maandagmorgen hebben we een maandelijks overleg bij de directie. We gaan het er opnieuw over hebben. Mensen hebben hun loon laten vallen voor een betere interne organisatie. Ze vragen niets voor zichzelf, geen extra loon of vakantie, maar wel dat ze ‘s morgens kunnen beginnen zonder problemen rond planning, personeelstekort of een bus die er niet is.”

Voor Coeck volstaat het niet dat de directie teambuildings of tevredenheidsmetingen organiseert. “Dat is niet waarover de staking gaat. Daarmee zijn de praktische problemen niet opgelost”, zegt ze. “Niets marcheert nog bij De Lijn. Iemand moet het voortouw nemen en datums prikken om af te dalen tot bij de mensen.”

Langs de kant van de directie klinkt het opnieuw dat ze “open staat voor een dialoog”. “Als we concrete vragen krijgen, zullen we zeker luisteren”, zegt een woordvoerster. De directie ontkent dat ze niet overlegt met het personeel. “Veel initiatieven lopen al lang en er zullen er nog een aantal op korte termijn opgestart worden.” Zo plant de directeur-generaal in februari en maart een “ronde van Vlaanderen in de stelplaatsen”.