"Wereld kan zich geen nieuwe Golfoorlog veroorloven"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, waarschuwt na de Amerikaanse aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani voor een nieuwe oorlog in de Golf, "die de wereld zich niet kan veroorloven". Hij heeft de politieke leiders in een kort persbericht daarom opgeroepen tot "maximale terughoudendheid". Iran heeft al opgeroepen tot wraak voor de dood van Soleimani. De secretaris-generaal van de VN zegt zich altijd ingezet te hebben voor een de-escalatie in de Golfregio, en de laatste escalatie verontrust hem bijzonder.

Ondertussen regent het reacties op de aanslag op generaal Qassam Soleimani. Maryam Radjavi, de leidster van de Iraanse volksmoedjahedien, een verzetsbeweging in ballingschap, meent dat de uitschakeling van de Iraanse topgenereaal het islamitische regime in Iran een "onherstelbare slag" heeft toegebracht. Ze hoopt dat de "mollahs", de religieuze experten, uit de regio "verdreven" kunnen worden.

De beweging noemt de gedode generaal "een van de grootste misdadigers in de geschiedenis van Iran" en acht hem verantwoordelijk voor de dood van "honderdduizenden mensen" in de regio. "Met zijn uitschakeling zal het omverwerpen van de mollahs danig versneld worden", luidt het.

Qassem Soleimani "had jaren geleden al uitgeschakeld moeten zijn". Dat zegt dan weer de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. Volgens Trump was Soleimani ook in eigen land "gehaat en gevreesd" en is het Iraanse volk niet zo bedroefd over zijn overlijden als de Iraanse leiders willen doen geloven.

Soleimani heeft volgens Trump over de jaren heen "duizenden Amerikanen gedood of verwond" en was hij van plan er nog veel meer te doden. "Maar hij is gepakt! Hij was direct en indirect verantwoordelijk voor de dood van miljoenen mensen, ook van heel veel betogers in Iran zelf die gedood zijn. Iran zal het dan wel zelf nooit kunnen toegeven, maar Soleimani was zowel gehaat als gevreesd in het land", aldus Trump.

bron: Belga