De Warmste Week van Studio Brussel heeft ook een (vuile) keerzijde

© vkk

Kortrijk was van 18 tot 24 december 2019 even de warmste stad van het land. Studio Brussel palmde er het Nelson Mandelaplein in voor De Warmste Week. Afspraak was dat Kortrijk Weide er tegen 2020 weer piekfijn bij zou liggen. Dat gebeurde echter pas gisteren, vrijdag. Op de site lag nog heel wat afval. Mooimakers en Nette Stad deden wat ze konden.

Kris Vanhee

De afspraak was dat tegen 30 december de parking op Kortrijk Weide weer open was, maar die datum werd niet gehaald. Pas donderdagavond zijn de laatste containers weggehaald. Hoewel er flink gesorteerd en opgeruimd werd rond het festivalterrein, bleef de site zelf onaangeroerd. Champagneflessen bleven er dagenlang staan, tientallen bekers slingerden op de grond. Een kapotte fotobooth stond er moederziel alleen. De site van Kortrijk Weide zag er na De Warmste Week helemaal niet zo netjes uit. En toch deed de stad Kortrijk er alles aan om de omgeving proper te houden. Vooraf werd een heel plan uitgestippeld.

Minder bezoekers zwembad

“We ontvingen gelukkig geen enkele klacht over sluikafval rond het terrein”, zegt Thorin Levecque van het kabinet van schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Wij hadden negen mooimakers die iedere dag aan het werk waren. In de looplijnen naar het terrein hadden we afvalpunten opgezet. In de voormiddag werd het terrein schoongeveegd. Je zit natuurlijk met vele duizenden mensen die naar De Warmste Week komen. Wij kunnen Nette Stad echter enkel maar een pluim geven voor het vele werk dat gepresteerd is.”

Dat vele werk was voor rekening van de stad Kortrijk en niet voor StuBru. Kortrijk spendeerde ongeveer 450.000 euro aan De Warmste Week. Vrijdag werd het laatste restje vuil door de stadsdiensten opgeruimd. “De achtergebleven containers op het terrein maakten een goede schoonmaak onmogelijk”, zegt Levecque. “Donderdagavond verdwenen die en kon de finale opkuis beginnen. Er was inderdaad nog werk voor rekening van de stad Kortrijk. Maar het succes van De Warmste Week maakt veel goed. Vrijdagavond konden we de parking opnieuw openstellen.”

Opvallend is dat het zwembad Lago Kortrijk Weide meer bezoekers had verwacht tijdens de kerstvakantie. Niet iedereen vond parking Haven en stelde de zwembeurt uit.