Direct naar artikelinhoud
LiveblogRaketaanval

Trump: ‘We vielen aan om een oorlog te stoppen, niet om er een te starten’

Trump: ‘We vielen aan om een oorlog te stoppen, niet om er een te starten’
Beeld AP

De VS hebben Iran getroffen in het hart. Bij een raketaanval is de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven gekomen. De ayatollah van Iran Khamenei zweert ‘wraak’ te nemen. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

Download de nieuwe app van De Morgen en blijf op de hoogte van belangrijke updates

Live

  1. Einde liveblog

    Wij sluiten hierbij deze liveblog af. De komende dagen kan u uiteraard weer bij De Morgen terecht voor al het nieuws over de spanningen tussen de VS en Iran.

  2. Trump: 'Soleimani plande aanvallen op Amerikaanse diplomaten en militairen'

    Trump heeft de Amerikaanse aanval op Soleimani bevolen om een oorlog te stoppen, niet om er een te beginnen. Dat heeft de Amerikaanse president vanavond gezegd vanuit zijn resort Mar-a-Lago. De omgebrachte generaal Qassem Soleimani was volgens de president aanslagen aan het plannen op Amerikaanse diplomaten en militair personeel. "Maar we hebben hem op heterdaad betrapt en gestopt."

    "Als dat al vroeger gebeurd was, waren vele levens gered kunnen worden", aldus Trump. Zijn voorgangers George W. Bush en Barack Obama zouden ook de kans gehad hebben Soleimani te doden, maar zagen daarvan af vanwege de consequenties voor de hele regio die de dood van de machtige generaal met zich zou meebrengen.

    Volgens president Trump zijn recente aanvallen op Amerikaanse doelwitten in Irak en de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad ook uitgevoerd op initiatief van Soleimani.

    Even voordien liet ook Amerikaans legergeneraal Mark Milley weten dat de VS "duidelijke, ondubbelzinnige" informatie hadden dat een Iraanse topgeneraal een gewelddadige actie aan het voorbereiden was tegen de VS. Zijn scenario kan overigens "nog steeds plaatsvinden", aldus Milley.

    Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS
  3. Iraanse Belgen herdenken Soleimani in Molenbeek

    Tussen vijftig en honderd personen van Iraanse afkomst zijn bijeengekomen in een zaaltje in Sint-Jans-Molenbeek voor een sjiitische rouwplechtigheid voor de omgebrachte generaal Qassem Soleimani. De organisator is centrum Meshkaat, die de plechtigheid had aangekondigd op Facebook. In dat hoofdzakelijk Perzische bericht werd Soleimani een martelaar genoemd. In het Engels stond er enkel: 'Een hele wereld zal je wreken'.

    Toch moet er volgens de organisatoren geen agressie in ons land worden verwacht. “We zijn verontwaardigd over het onrecht tegenover een van de grootste leiders uit ons land, maar we komen hier enkel ons verdriet met elkaar delen”, zegt Mohsen Ranama. Er waren ook verschillende personen uit de Iraanse diplomatie in ons land aanwezig. Er ligt een rouwregister op de Iraanse ambassade in Brussel. 

  4. Amerikaanse aanval is 'hoogstwaarschijnlijk onwettelijk'

    De dood van de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani bij een Amerikaanse luchtaanval vormt "hoogstwaarschijnlijk een schending van het internationaal recht". Dat heeft Agnes Callamard, speciaal rapporteur van de VN voor buitengerechtelijke executies, getweet. "Wettelijke rechtvaardigingen voor zulke moorden zijn zeer nauwlettend omschreven, en het is moeilijk voor te stellen hoe die kunnen gelden voor deze moorden."

    Het gebruik van drones is volgens Callamard bijna nooit wettelijk buiten de context van actieve vijandelijkheden. Dodelijk geweld rechtvaardigen onder internationaal recht kan enkel als het geweld werd gebruikt om te beschermen tegen een imminente bedreiging voor een mensenleven. "Dat iemand in het verleden betrokken was bij 'terroristische' aanvallen is onvoldoende om een moord op die persoon wettelijk te maken", aldus Callamard. "De dood lijkt dus veel meer een vergelding voor acties uit het verleden, dan anticiperend op imminente zelfverdediging."

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. VS sturen duizenden extra soldaten naar Midden-Oosten

    De Verenigde Staten sturen duizenden extra manschappen naar het Midden-Oosten, nu de spanningen met Iran oplopen na de luchtaanval waarbij Qassem Soleimani om het leven kwam. Dat vertelt een bron binnen de Amerikaanse defensie aan CNN.

    Deze troepen stonden al enige tijd paraat om naar de regio te vertrekken, mocht de situatie dat vereisen.

    Na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad door honderden demonstranten, afgelopen dinsdag, stuurden de VS al 750 extra soldaten naar Irak. Verwacht wordt dat er nu zo'n 3.000 manschappen zich bij hen zullen aansluiten.

  6. Pompeo: Soleimani was 'grote actie' aan het voorbereiden

    De geliquideerde Iraanse generaal Qassem Soleimani bereidde volgens de VS een "grote actie" voor, waarbij "tientallen of zelfs honderden Amerikanen" gevaar hadden gelopen. "Het besluit van president Donald Trump om Qassem Soleimani te verwijderen van het slagveld, heeft zonder twijfel Amerikaanse levens gered", zei minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) tegen CNN.

    Minister Pompeo.Beeld AFP

    Pompeo vertelde niet wat Soleimani precies van plan zou zijn geweest. De Amerikaanse topfunctionaris Brian Hook, de speciale gezant voor Iran, zei tegen televisiezender Al Arabiya dat het ging om een aanval op Amerikaanse doelen in onder meer Irak en Libanon. Iran heeft veel invloed in die landen.

    De Amerikaanse senator Marco Rubio schreef op Twitter dat Soleimani een "staatsgreep" aan het voorbereiden was in Irak. Daar zou de hoogste leider van Iran opdracht toe hebben gegeven. De Republikein zei ook dat Soleimani de afgelopen dagen bezig was met het voorbereiden van aanvallen op "Amerikaanse burgers, bondgenoten en belangen".

    Minister Pompeo stelde dat op basis van "inlichtingen" is besloten in actie te komen. "Deze man bracht al heel lang Amerikaanse levens in gevaar. Afgelopen nacht was het moment dat we moesten toeslaan om te zorgen dat deze op handen zijnde aanval verstoord zou worden."

  7. Portret

    De Iraanse generaal Qassem Soleimani, die stierf bij een Amerikaanse droneaanval in Bagdad, leidde het Al Quds-elitekorps en was de architect van de Iraanse militaire invloed in het Midden-Oosten. Mede dankzij hem werd IS verslagen.

    Lees: Wie was Qassem Soleimani, die stierf bij een Amerikaanse droneaanval?

    Beeld VIA REUTERS
  8. Syrische oppositie juicht

    Het Syrische regime, een bondgenoot van Iran, hekelt de Amerikaanse aanval. Damascus ziet in de aanslag een "ernstige escalatie" voor het Midden-Oosten. Soleimani's steun aan het Syrische leger in diens strijd "tegen terreur zal niet vergeten worden", aldus Bashar al-Assad in een reactie. 

    De Syrische oppositie in ballingschap is dan weer opgetogen over de dood van de Iraanse generaal. In een persbericht klinkt het dat ze daarin "het einde ziet van een van de grootste oorlogscriminelen" van Syrië en de regio. Zijn dood is "een zware klap, die aantoont dat de wereld, als daar de wil toe is, Iran kan stoppen en de Syrische burgers kan beschermen", tweette Nasr Hariri, leider van de oppositie in ballingschap.

  9. Iran zal dood Soleimani wreken 'op gepaste plaats en moment'

    De dood van de belangrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani zal "op de gepaste plaats en het gepaste moment" gewroken worden. Dat heeft het hoogste Iraanse veiligheidsorgaan vrijdag laten weten na een urenlange vergadering. 

    "De Verenigde Staten moeten weten dat de criminele aanval tegen generaal Soleimani de grootste fout van het land is", aldus het communiqué. "Deze criminelen zullen een harde wraakoefening ondergaan, op de gepaste plaats en het gepaste moment."

  10. Guterres: 'Wereld kan zich geen nieuwe Golfoorlog veroorloven'

    Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, waarschuwt na de Amerikaanse aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani voor een nieuwe oorlog in de Golf, "die de wereld zich niet kan veroorloven". Hij heeft de politieke leiders in een kort persbericht daarom opgeroepen tot "maximale terughoudendheid". 

    De secretaris-generaal van de VN zegt zich altijd ingezet te hebben voor een de-escalatie in de Golfregio, en de laatste escalatie verontrust hem bijzonder. 

    Antonio Guterres.Beeld REUTERS
  11. Iraanse volksmoedjahedien hoopt op einde van de 'mollahs'

    Maryam Radjavi, de leidster van de Iraanse volksmoedjahedien, een verzetsbeweging in ballingschap, meent dat de uitschakeling van de Iraanse topgenereaal Qassem het islamitische regime in Iran een "onherstelbare slag" heeft toegebracht. Ze hoopt dat de "mollahs", de religieuze experten, uit de regio "verdreven" kunnen worden.

    De beweging noemt de gedode generaal "een van de grootste misdadigers in de geschiedenis van Iran" en acht hem verantwoordelijk voor de dood van "honderdduizenden mensen" in de regio. "Met zijn uitschakeling zal het omverwerpen van de mollahs danig versneld worden", luidt het. 

  12. Trump: 'Soleimani verantwoordelijk voor miljoenen doden'

    In enkele nieuwe tweets verklaart Amerikaans president Donald Trump dat generaal Qassim Soleimani duizenden Amerikanen gedood of ernstig verwond heeft, en van plan was er nog velen te doden. "Hij was rechtstreeks en onrechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van miljoenen mensen, onder wie de vele demonstranten die in Iran zelf gedood werden."

    "Iran zal het nooit toegeven", aldus Trump nog, "maar Soleimani werd gehaat en gevreesd in het land. Ze zijn lang niet zo verdrietig als de leiders doen uitschijnen. Hij had vele jaren geleden al uitgeschakeld moeten worden."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Van Overtveldt: Aanslag is 'prima zet'

    Europarlementslid en ex-minister Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt de dodelijke Amerikaanse raketaanval op de Iraanse generaal Qasem Soleimani een "prima zet". 

    "De uitschakeling van generaal Soleimani is blijkbaar een zware klap voor de regionale dominantie-ambities van Iran", klinkt het op Twitter. "Iran is een nieuwe mogelijke dominante macht in de regio. Als Soleimani daar de absolute strateeg van was, dan is dat inderdaad een prima zet. Het alternatief is dat men zo iemand zijn gang laat gaan, waardoor een groot deel van het Midden-Oosten in de invloedssfeer van een fundamenteel islamitisch en anti-democratisch land komt. Het is inderdaad geen netjes afgelijnde keuze tussen goed en kwaad, maar dit was wel de minst slechte optie."

    Verschillende wereldleiders, onder wie Europees president Charles Michel, de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, riepen al op tot de-escalatie van het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten.

    Johan Van Overtveldt.Beeld Photo News
  14. Minister Goffin roept op tot terughoudendheid

    Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) roept op tot terughoudendheid in het escalerende conflict tussen de VS en Iran. "Als lid van de VN-Veiligheidsraad roep ik alle actoren op tot terughoudendheid. De internationale orde moet gerespecteerd worden en diplomatieke missies moeten beschermd worden", tweet hij. "De oplossing voor de Irakcrisis is politiek."

    Goffin echoot daarmee de reactie van diverse wereldleiders. Onder meer Europees president Charles Michel, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab riepen al op tot de-escalatie.

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Iraakse president roept op tot terughoudendheid

    De Iraakse president Barham Saleh roept op tot terughoudendheid na de Amerikaanse aanval op de luchthaven van Bagdad, die de Iraanse generaal Soleimani uitschakelde. Verschillende pro-Iraanse commandanten hebben al opgeroepen om zich "klaar te houden" voor wraakacties.

    President Saleh dreigde recent nog af te treden omdat hij geen pro-Iraanse premier wenste te benoemen. Hij heeft wel de aanval veroordeeld. Maar nu moet volgens de president "de stem van de rede en van de wijsheid het halen in het opperste nationale belang".

    Iraaks president Barham Saleh.Beeld AFP
  16. VS willen de-escalatie, verzekert Pompeo

    Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wil er ondertussen alles aan doen om het conflict met Iran snel te de-escaleren. “Wij zijn niet op zoek naar een oorlog met Iran”, zei hij tijdens een interview op Fox News, “maar we gaan ook niet toekijken hoe Amerikaanse levens op het spel worden gezet”.

    Pompeo bevestigde dat de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani door een Amerikaanse luchtaanval om het leven is gebracht. “Het risico door niets te doen tegenover Iran was gigantisch. Het staat buiten kijf dat de aanval Amerikaanse levens heeft bespaard.”

    Twitter bericht wordt geladen...

    Op Twitter berichtte Pompeo ook dat hij vandaag contact heeft gehad met andere buitenlandse ministers van Buitenlandse Zaken, zoals de Brit Dominic Raab en de Duitser Heiko Maas. Ook besprak hij met de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi de noodzaak om het conflict te de-escaleren. 

  17. Trump: 'Iran won nog nooit een oorlog, maar verloor nog nooit een onderhandeling'

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter voor het eerst gereageerd op de Amerikaanse aanval. "Iran won nog nooit een oorlog, maar verloor nog nooit een onderhandeling", schrijft hij. Trump spreekt zich daarmee uit tegen onderhandelingen met het Iraanse regime. In 2018 trok Trump de VS al terug uit het atoomakkoord dat zijn voorganger Barack Obama samen met een reeks andere landen in 2015 had gesloten met Iran. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Netanyahu: 'VS hadden het recht om zich te verdedigen'

     De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Donald Trump gefeliciteerd met de aanval die het leven kostte aan de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani. 

    "Net als Israël hebben de VS het recht om zich te verdedigen. Qassem Soleimani is verantwoordelijk voor de dood van Amerikaanse burgers en andere onschuldigen en hij plande nieuwe aanvallen", zegt de Israëlische regeringsleider. De Amerikaanse president Trump heeft volgens Netanyahu "snel en zonder aarzeling" gehandeld.

    Israëlisch premier Benjamin Netanyahu.Beeld EPA
  19. Amerikaanse werknemers oliebedrijven verlaten Irak

    Amerikanen die werken in de Iraakse olievelden hebben het land verlaten, enkele uren na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani in een Amerikaanse aanval in Irak. Dat melden officiële Iraakse bronnen.

    Het vertrek van de Amerikanen was het gevolg van een vraag van de Amerikaanse regering, zegt Asem Jihad, woordvoerder van het Iraakse ministerie van Olie, zonder meer informatie te geven.

  20. Massale manifestaties tegen VS in Iran

    Bijna overal in Iran zijn mensen op straat gekomen om tegen de Verenigde Staten te manifesteren met leuzen als "Dood aan de VS" en "Wraak, wraak". "De begrippen veiligheid en ontspanning kunnen de Amerikanen vanaf nu maar beter vergeten", aldus de geestelijke Ahmad Chatami bij het vrijdagsgebed in Teheran. Mediaberichten gewaagden van honderdduizenden manifestanten in Iran.

    Beeld EPA
    Beeld EPA
    Beeld EPA
    Beeld AFP
    Beeld EPA
    Beeld EPA

    Een aantal generaals waarschuwt de Verenigde Staten. "Het Witte Huis kan al de doodskisten bestellen voor haar troepen in de regio", zegt vicecommandant Mohammad Reza Naqdi. Ook de woordvoerder van de Garde sprak dergelijke taal. "Vandaag kunnen de Amerikanen en de Zionisten zich nog verheugen over de dood van de generaal. Maar wij zullen die vreugde snel in treurnis veranderen."


  21. Duitse regering roept op tot terughoudendheid

    Ook de Duitse regering roept op tot terughoudendheid. "Nu is de-escalatie nodig", zei woordvoerster Ulrike Demmer. Ze beschreef de Amerikaanse aanval als een reactie op een reeks provocaties van Iran en gaf geen rechtstreekse kritiek op de demarche van de VS.

  22. Charles Michel: 'Cyclus van geweld, provocaties en vergeldingen moet stoppen'

     Europees Raadsvoorzitter Charles Michel roept op tot de-escalatie na de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal Soleimani. "De cyclus van geweld, provocaties en vergeldingen die we de afgelopen weken in Irak hebben gezien moet stoppen. Verdere escalatie moet te allen prijze worden vermeden."

    Charles Michel.Beeld EPA
  23. 'Zo makkelijk het was voor Trump om de ‘kill order’ te tekenen, zo moeilijk het nu wordt om escalatie in het Midden-Oosten tegen te gaan'

    'Met de dodelijke drone-aanval op de machtigste Iraanse generaal, Qassim Suleimani, heeft de Amerikaanse president Donald Trump een potentiële oorlogsverklaring afgeleverd bij het regime in Teheran', schrijft Maarten Rabaey in zijn standpunt.

    Beeld Tim Dirven
  24. NAVO volgt situatie van nabij op

    De NAVO volgt de situatie in het Midden-Oosten van nabij op. De verdragsorganisatie heeft een trainingsmissie in Irak.

    "We staan in nauw en regelmatig contact met de Amerikaanse autoriteiten", aldus Dylan White, waarnemend woordvoerder van de NAVO. "Op vraag van de Iraakse overheid draagt de NAVO-missie in het land bij tot de versterking van de Iraakse troepen. De missie verhindert de terugkeer van IS. De veiligheid van ons personeel in Irak is van het grootste belang. We blijven alle nodige voorzorgsmaatregelen treffen."

  25. Iraniërs komen massaal op straat

    In Iran komen massa’s mensen op straat na de dood van topgeneraal Qassem Soleimani. De Iraniërs rouwen en uiten hun ongenoegen na de dodelijke luchtaanval onder Amerikaans bevel.

    Vooral bij het vrijdagsgebed vielen harde woorden voor Washington, zoals "Dood aan de VS" en "Wraak, wraak". "De begrippen veiligheid en ontspanning kunnen de Amerikanen vanaf nu maar beter vergeten", aldus de geestelijke Ahmad Chatami bij het vrijdagsgebed in Teheran. Mediaberichten gewaagden van honderdduizenden manifestanten in Iran.

    Beeld EPA
  26. Sjiitische leider Irak maant aan tot kalmte na moord op Soleimani

    De voornaamste sjiitische geestelijke in Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, heeft iedereen opgeroepen zich te beheersen en wijs te handelen. Hij veroordeelde de moord op onder anderen de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider al-Muhandis op het vliegveld van Bagdad fel.

    Hij beklemtoonde dat zij hard tegen de terroristen van Islamitische Staat hebben gevochten. De aanslag is een grove schending van de soevereiniteit van Irak en van het internationaal recht, aldus de ayatollah. Alles wijst er volgens hem op dat “we moeilijke tijden tegemoet gaan”, maar alle betrokken partijen moeten hun kalmte bewaren.

    De 89-jarige al-Sistani geldt, in tegenstelling tot zijn Iraanse evenknie ayatollah Khamenei, als zeer gematigd. Bijna twee derde van de bevolking van 37 miljoen Iraki’s is sjiitisch.

    Beeld AP
  27. Trump in 2011: 'Obama wil Iran aanvallen om zijn verkiezingen te redden. Zo zielig'

    Na de luchtaanval op de Iraanse hoge generaal Qasem Soleimani gaan oude tweets en video’s van de Amerikaanse president Donald Trump viraal, waarin hij in 2011 toenmalig president Barack Obama opriep Iran niet aan te vallen “om zijn herverkiezing te redden”.

    “Onze president zal een oorlog met Iran beginnen omdat hij absoluut niet weet hoe hij moet onderhandelen”, aldus Trump in een video op 16 november 2011. “Hij is zwak en niet effectief. We hebben een groot probleem in het Witte Huis. Volgens mij zal hij Iran aanvallen voor de verkiezingen omdat hij denkt dat dat de enige manier is om herkozen te worden. Is dat niet zielig?”

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. België bekijkt situatie voor landgenoten in Irak

    De Belgische FOD Buitenlandse Zaken monitort de situatie. "De ambassade in Jordanië, waaronder Irak valt voor België, en onze diensten hier volgen de situatie op", zegt woordvoerder Karl Lagatie. "Er zijn consultaties aan de gang met de Europese partners over Irak, maar daar zijn nog geen conclusies getrokken."

    In Irak verblijven momenteel een kleine 100 Belgen, onder wie 35 in Bagdad.

  29. Coalitie tegen IS verscherpt veiligheidsmaatregelen in Irak

    Het hoofdkwartier van de internationale militaire coalitie tegen terreurmilitie Islamitische Staat (IS) heeft beperkingen bevolen voor de bewegingen op de grond en in de lucht. 

    Het Duitse leger voerde op basis van het bevel van het hoofdkwartier de veiligheidsmaatregelen op voor de Duitse troepen. Duitsland telt 27 soldaten in een trainingskamp op 30 kilometer ten noorden van Bagdad, bij Taji.

  30. ‘Trump doet niet aan geopolitiek, maar aan ego-politiek’

    Na wekenlange spanningen heeft Amerikaans President Donald Trump de meester-strateeg van Iran, Qassim Soleimani, uitgeschakeld met een raketaanval in de luchthaven van Irak. Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) schat de gevolgen in.

    Donald Trump.Beeld AFP
  31. Burgemeester New York neemt maatregelen tegen mogelijke vergelding voor aanval in Iran

    De burgemeester van New York gaat “onmiddellijke maatregelen” nemen om de stad te beschermen tegen een mogelijke “vergeldingsactie” na de dodelijke luchtaanval van de Verenigde Staten in Iran.

    Bill de Blasio.Beeld AFP
  32. Wie was ‘Donkere ridder’ Qasem Soleimani?

    De Iraanse generaal Qasem Soleimani is gedood bij een Amerikaanse raketaanval nabij de luchthaven van Bagdad. Hij gold als de tweede machtigste man van Iran, en een invloedrijk persoon in het Midden-Oosten. In 2015 schreef De Morgen dit portret van de generaal, dat u nu kunt herlezen.

    Beeld AP
  33. Libanese Hezbollah roept op tot wraak op de VS, Syrische regime spreek van een 'laffe Amerikaanse aanval'

    Het Syrische regime is scherp voor de Amerikaanse aanval die de Iraanse topgeneraal Soleimani het leven kostte. Volgens het staatsagentschap Sana beschouwt het regime van president Assad - een bondgenoot van Iran - de aanval als "misdadig" en laf". Hezbollah, de sjiitische verzetsbeweging actief in Libanon, wil de dood van van Soleimani "wreken". 

  34. Israël bereidt zich voor op mogelijke wraakacties

    Israël, de aartsvijand van Iran en bondgenoot van de VS, heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse aanval. De voorbije maanden beschuldigde Israël de Quds-brigades van de Iraanse generaal Soleimani ervan om aanvallen met drones voor te bereiden vanuit Syrië. Samen met Hezbollah zouden de Quds in Libanon precisieraketten bouwen die ernstige schade zouden kunnen berokkenen in Israël.

    De Israëlische regering is alvast beducht voor wraakacties.

    Israëlisch premier benjamin Netanyahu.Beeld AFP
  35. Nederland roept landgenoten op Bagdad te verlaten

    Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders via Twitter op om Bagdad te verlaten als dit op een veilige manier kan.

  36. China roept op tot terughoudendheid, Moskou waarschuwt voor gevolgen

    China roept op tot kalmte. China is een van de landen die het akkoord over het Iraanse nucleaire programma ondertekenden, en een van de voornaamste importeurs van Iraanse olie. De Verenigde Staten trokken zich unilateraal terug uit het akkoord. "We verzoeken dringend aan alle betrokken partijen, vooral de Verenigde Staten, om hun kalmte te bewaren en terughoudendheid te tonen, om een nieuwe escalatie van de spanningen te vermijden", aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang.

    Rusland waarschuwt voor de gevolgen van de aanval."De moord op Soleimani (...) is een gewaagde stap die zal leiden tot een verhoging van de spanningen in de regio", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, geciteerd door de nieuwsagentschappen RIA Novosti en Tass. "Soleimani diende toegewijd de zaak van de bescherming van de Iraanse nationale belangen. We betuigen ons oprecht medeleven aan het Iraanse volk."

  37. Pelosi en Biden hekelen escalatie

    Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, en de Democratische gewezen vicepresident en huidig presidentskandidaat Joe Biden stellen de beslissing van president Donald Trump in vraag om de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak te doden. Beide Democraten spreken van een escalatie.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Pelosi stelde de rechtmatigheid van de raketaanval in vraag. Die gebeurde “zonder overeenkomst met het Congres”, aldus Pelosi in een statement. “De grootste prioriteit voor de Amerikaanse overheid is om het leven van Amerikanen en hun belangen te beschermen”, zei ze.

    Nancy PelosiBeeld EPA
  38. Olieprijs stijgt meer dan 4 procent

    De olieprijzen zijn vrijdag meer dan 4 procent gestegen in Azië na de dood van de generaal Soleimani.

  39. Iraakse premier: Amerikaanse aanval ‘zal verwoestende oorlog in Irak veroorzaken’

    De ontslagnemende Iraakse premier Adel Abdel-Mahdi oordeelt dat de Amerikaanse luchtaanval in Irak "een verwoestende oorlog in Irak" zal veroorzaken.

    "De moord op een Iraakse militaire commandant die een officiële post bekleedt, is een agressie tegen Irak, de staat, de regering en het volk", zegt Abdel-Mahdi. "Schulden vereffenen tegen Iraakse leidende figuren of tegen een bevriend land op Iraakse grond (...) is een flagrante schending van de voorwaarden die de aanwezigheid van Amerikaanse troepen toestaan", aldus nog de Iraakse premier. 

  40. VS roepen burgers op Irak te verlaten

    De Verenigde Staten roepen hun burgers op om Irak onmiddellijk te verlaten. Washington vreest dat pro-Iraanse sjiitische milities wraak willen nemen op Amerikanen in het land. 

    Iran kondigde aan ‘meedogenloze wraak’ te zullen nemen.

  41. Democraten misnoegd dat Trump Congres niet op de hoogte bracht

    De Democraten reageren misnoegd op het feit dat het Congres niet op de hoogte was van de aanval op een Iraanse generaal. De Republikeinen prijzen president Donald Trump dan weer om zijn ‘moed’.

    Democratisch kopstuk Nancy Pelosi.Beeld AFP
  42. ▶ VS publiceren video van Irakezen ‘dansend op straat’

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft op Twitter een video gepubliceerd, waarop volgens hem Irakezen “dansend op straat” de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani vieren. 

  43. VS treffen Iran in het hart: chaos in Midden-Oosten belandt in nieuwe fase

    Lees nu de analyse: waarom het conflict tussen de VS en Iran (opnieuw) escaleert

  44. Iran belooft ‘meedogenloze wraak’

    De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, belooft dat de dood van zijn machtige generaal zal worden gewraakt. “Hij is een martelaar geworden door zijn onvermoeibaar werk gedurende al die jaren. Als God het wil zal zijn werk hier niet stoppen en wacht de criminelen die zijn bloed en dat van andere martelaars aan hun handen hebben een meedogenloze wraak”, aldus Khamenei op Twitter.


    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook Iraans president Hassan Rohanni heeft het over wraak. “Er bestaat geen enkele twijfel over het feit dat de grootse natie van Iran en de andere vrije naties van de regio hun wraak zullen nemen op het misdadige Amerika voor deze vreselijke moord”, klinkt het. Khamenei riep ook op tot drie dagen van nationale rouw in het land.

    De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif noemt de moord op de hoge generaal “een extreem gevaarlijke en domme escalatie”. “De VS dragen de verantwoordelijkheid voor alle consequenties van hun schurken-avonturisme.”

  45. Wie was Qassim Soleimani

    Generaal Qassim Soleimani was het hoofd van het elitekorps Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij werd beschouwd als de machtigste man na de almachtige leider ayatollah Ali Khamenei, aan wie Soleimani rechtstreeks rapporteerde. Hij was ook het brein achter de Iraanse politiek richting de VS in de almaar oplopende spanningen tussen de twee landen. 

    Waarnemers noemen Soleimani een van de meest invloedrijke personen in het Midden-Oosten gedurende de afgelopen tien jaar.

     Volgens het Pentagon zat de generaal de afgelopen maanden achter aanvallen op legerbases van de internationale coalitietroepen in Irak en keurde hij ook de “aanvallen” goed op de Amerikaanse ambassade in Bagdad eerder deze week.

    Qassim Soleimani.Beeld Photo News
  46. Franse ambassade waarschuwt burgers in Irak

    De Franse ambassade in Irak waarschuwt de burgers in het land om weg te blijven van publieke plaatsen. 

  47. Ook Iraakse militieleider gedood

    Er zijn volgens Irak drie Amerikaanse raketten vlak bij een luchtvrachtterminal terecht gekomen in de luchthaven van Bagdad. Twee voertuigen, waarin paramilitairen zaten, werden geraakt en vlogen in brand. Zeven inzittenden overleefden de aanval niet. Het achtste dodelijke slachtoffer zou een burger zijn.

    Volgens de Iraakse televisie en drie Iraakse legerfunctionarissen is ook Abu Mahdi al-Muhandis, de tweede man van de door Iran gesteunde Iraakse militiegroepering Popular Mobilization Forces (PMF), gedood. “De Amerikaanse en Israëlische vijand is verantwoordelijk voor de dood van Abu Abu Mahdi al-Muhandis en Qassem Soleimani”, liet woordvoerder Ahmed al-Assadi van de door Iran gesteunde PMF weten in een verklaring. 

  48. Trump tweet Amerikaanse vlag

    President Trump, die zelf opdracht gaf tot de aanval, reageerde nog niet op de actie van de Amerikaanse troepen. Hij twitterde kort voordat het Pentagon met de verklaring naar buiten kwam wel een bericht met louter een Amerikaanse vlag.

    Twitter bericht wordt geladen...

  49. Machtige Iraanse generaal gedood bij Amerikaanse raketaanval

    Bij een Amerikaanse raketaanval is de machtige Iraanse generaal Qassim Soleimani om het leven gekomen. De aanval vond plaats op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar verder minstens acht doden vielen.

    Dit zijn de feiten op een rij.

    Beelden van het opgeblazen voertuig.Beeld AFP
  50. Blijf op de hoogte van belangrijk nieuws