zaterdag 4 januari 2020 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Onder meer Scania Parts Logistics in Oudsbergen exporteert vandaag naar Iran.  RR

Uitvoer

Limburgse export naar Iran gekelderd

Hasselt

De spanningen in Iran zijn slecht nieuws voor de Limburgse export richting het land, die vandaag al 70% lager ligt dan een jaar geleden. In 2019 werd er nog voor 2,9 miljoen euro aan goederen vanuit onze provincie naar Iran uitgevoerd.

Sinds de Amerikaanse president Trump in 2018 een handelsboycot met Iran afkondigde, is de Limburgse export naar het land haast gekelderd. “Waar in 2018 nog voor bijna 10 miljoen aan goederen vanuit Limburg naar Iran werd uitgevoerd, was dat vorig jaar nog een magere 2,92 miljoen euro”, weet Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie bij Voka Limburg. Voor heel België gaat het om een terugval van 350 naar 182 miljoen euro. “Limburg wordt sterker getroffen dan de rest van België.”

Fabriek in Iran

Zo borg de Truiense fabrikant van versnellingsbakken Punch Powertrain in 2018 zijn plannen op om een fabriek in Iran uit de grond te stampen. Ook distributiebedrijf Power Tools Distribution (Atlas Copco) uit Hoeselt, Scania Parts Logistics uit Oudsbergen en Tessenderlo Chemie werden sterk getroffen door de handelsboycot, maar voeren wel nog altijd uit naar Iran. “Het is voor ons een belangrijk land, maar uiteraard niet te vergelijken met veel grotere afzetmarkten zoals Brazilië, het Verenigd Koninkrijk of Rusland”, klinkt het bij Scania Parts Logistics, dat onderdelen voor vrachtwagens en bussen verdeelt. “Wij exporteren nog altijd naar Iran, maar die beslissingen worden op het hoofdkantoor in Zweden genomen. Naar Irak voeren we vanuit Oudsbergen al enkele jaren niet meer uit.” Tessenderlo Chemie wil liever niet communiceren over zijn toekomstige handelsplannen. Power Tools Distribution uit Hoeselt bespreekt de situatie na het weekend.

0,26% van totaal

Of de huidige spanningen tot een verdere terugval van de uitvoer zullen leiden, is volgens Cathérine Dreesen moeilijk te voorspellen. “Met 0,26 procent van de totale Limburgse export is de rol van Iran nu al minimaal. Hetzelfde geldt trouwens voor Irak. Spanningen in een regio zijn uiteraard zelden goed voor de handel, maar de totale impact zal gelet op het huidige volume beperkt blijven. Bovendien zijn er sinds 2018 via Belgische banken geen rechtstreekse geldtransacties met Iran meer mogelijk, wat de handel extra bemoeilijkt. België heeft recent wel samen met vijf andere Europese landen een akkoord afgesloten om de Amerikaanse economische sancties te omzeilen, maar vraag is of bedrijven hun relaties met de VS daarvoor op het spel willen zetten.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws