Direct naar artikelinhoud
Raketaanval VS

Tienduizenden Irakezen roepen ‘dood aan Amerika’ tijdens begrafenisstoet Qassem Soleimani

Tienduizenden Irakezen roepen ‘dood aan Amerika’ tijdens begrafenisstoet Qassem Soleimani
Beeld REUTERS

Duizenden Irakezen hebben zaterdag ‘dood aan Amerika’ gescandeerd op de begrafenis van de Iraanse generaal Qassem Soleimani en Abou Mehdi al-Mouhandis, zijn belangrijkste luitenant in Irak, die omkwamen bij een Amerikaanse aanval. Dat heeft onder meer een fotograaf van het Franse persbureau AFP ter plaatse vastgesteld.

en

Vanmorgen vroeg kwamen al duizenden burgers op straat in Bagdad voor de herdenking van Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis, die deze voormiddag plaatsvond. Veel deelnemers scandeerden slogans als ‘Dood aan Amerika’. 

Sommige mensen in de menigte hielden een portret omhoog van ayatollah Ali Khamenei, de Iraanse opperste leider, of van Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Nasrallah had gisteren nog opgeroepen tot een “rechtvaardige straf” voor de “misdadige moordenaars” die verantwoordelijk zijn voor de dood van Soleimani.

Lees ook

Haat tussen VS en Iran gaat ver terug in tijd

Iraakse premier ziet aanval op Iraanse generaal als een oorlogsverklaring

De begrafenisstoet vond plaats in het district Kazimiya in Bagdad, waar een sjiitisch heiligdom is. Daarna volgde een officiële nationale ceremonie in de Groene Zone in Bagdad in aanwezigheid van veel Iraakse leiders. In de Groene Zone is ook de Amerikaanse ambassade gelegen. Onder meer de ontslagnemende Iraakse premier Adel Abdel Mahdi woonde de uitvaart bij. Daarnaast weren ook gewezen eerste minister Noeri al-Maliki en Hadi al-Ameri, de leider van de sjiitische fracties in het Iraakse parlement, aanwezig. 

Tweede plechtigheid

Na de plechtigheid in Bagdad werden de lichamen van Soleimani en al-Mouhandis overgevlogen naar Karbala, in het centrum van Irak. Daar werd een tweede begrafenisplechtigheid georganiseerd, die opnieuw een massa mensen op de been bracht. De ceremonie in Karbala werd geleid door een afgevaardigde van de van oorsprong Iraanse grootayatollah Ali al-Sistani, de belangrijkste sjiitische geestelijke leider in Irak.

Soleimani zal dinsdag worden begraven in zijn geboortestad Kerman, in het zuidoosten van Iran, zo maakte de woordvoerder van de Iraanse Revolutionaire Garde, Ramazan Sharif, bekend. Ter ere van de generaal zullen in verschillende Iraanse steden begrafenismarsen plaatsvinden die volgens Sharif door “miljoenen” Iraniërs zullen worden bijgewoond. Zo vindt er zondagavond een plechtigheid plaats in de hoofdstad Teheran, waar ook de Iraanse leiders aan zullen deelnemen. 

Tweede plechtigheid
Beeld AFP