© EPA

Politie rolt internationale drugsbende op

Het Antwerpse gerecht heeft samen met collega’s in België, Nederland en Duitsland een grote internationale drugsorganisatie opgerold. Negen personen werden gearresteerd, en er werden grote hoeveelheden cash geld, juwelen, waarden, verdovende middelen, verschillende wapens en meer dan tien ton aanmaakproducten in beslag genomen.

JaTi

“In juli 2016 werd een onderzoek opgestart naar een Antwerpse firma die zich bezig hield met de invoer van chemicaliën die ogenschijnlijk geen legale toepassing hadden en die mogelijk als pre-precursor gebruikt zouden kunnen worden voor de aanmaak van de synthetische drugs MDMA, amfetamines en/of methamfetamines”, klinkt het in een communiqué van het parket. Deze grondstoffen werden vanuit China ingevoerd via zowel de Antwerpse haven als via de Belgische en buitenlandse luchthavens om vervolgens meteen doorgeleverd te worden naar Nederland. Treffend was dat de ladingen telkens ingeklaard werden onder de valse benamingen ‘was- en reinigingsmiddelen’ of ‘Butadiene Acrylonitrile Rubber’.”

Na onderzoek kon nog een tweede Belgische firma geïdentificeerd worden, die met dezelfde werkwijze en onder de valse benaming ‘organic pigment’ dat soort middelen liet invoeren. Tussen begin 2015 en december 2016 werden er in totaal twintig pakketten verzonden waarvan er verschillende belangrijke ladingen konden worden onderschept door de douanediensten in België, Nederland en Duitsland. Omgezet naar synthetische drugs zou de totale ingevoerde lading een straatwaarde kunnen bereiken van meer dan 50 miljoen euro.

Dankzij een intense samenwerking tussen het Antwerpse gerecht, de Nederlandse justitiële autoriteiten, de FGP Antwerpen, de Douanediensten te België (Bierset, Zaventem en Antwerpen), de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie als de Duitse politie, konden verschillende verdachten worden geïdentificeerd.

Huiszoekingen

Bij huiszoekingen op 11 november en 12 december in Nederland en op 13 december in Duitsland, werden in totaal negen personen opgepakt en voorgeleid. Het gaat om mensen met een Belgische, Nederlandse en Mexicaanse nationaliteit. Twee Nederlanders worden mogelijk uitgeleverd aan België.

Er werden grote hoeveelheden cash geld, juwelen, verdovende middelen, verschillende wapens en meer dan tien ton aanmaakproducten in beslag genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER