© RR

Honderd jaar oud kunstwerk van 'Van Gogh van de Polder' teruggevonden

Een nooit gepubliceerd werk van de Stabroekse kunstschilder Marten Melsen is recent teruggevonden bij een Brusselse familie. Vanwege zijn ruige stijl wordt Melsen wel eens de 'Van Gogh van de Polder' genoemd. Naar aanleiding van Kerstmis verspreidt de Stichting Marten Melsen nu deze afbeelding.

Erik Vandewalle

Het schilderij toont Marten Melsens interpretatie van de ‘kerststal’. Op het doek zien we links de echtgenote van de kunstenaar met haar eerste baby Adriaan. Die is geboren in december en daarom is de link naar de kerststal meteen duidelijk. Aan de rechterkant zit een boerenfamilie en dat kan mogelijk de familie Adriaan Janssens zijn, die een bezoek brengt aan de moeder en haar baby.

Kunstenaar Marten Melsen zelf staat achteraan toe te kijken naar wat er gebeurt. Waarschijnlijk is dit werk gemaakt in 1910. Een jaar eerder huwde Marten Melsen Jeanne Goossens. Samen kregen ze vier kinderen. Voor het schilderen van intimistische familiescènes en zelfportretten liet hij zijn kroost geregeld als model functioneren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER