© igor - Fotolia

Twintigers kloppen cannabisdealer schedelbreuk

Drie Tongenaren tussen 21 en 23 jaar moeten drie jaar de cel in nadat ze op 7 april vorig jaar een 23-jarige Tongerse drugsdealer zwaar toetakelden. Het trio had het gemunt op de kleine hoeveelheid cannabis die de jongeman op zak had. Ze hadden op voorhand een scenario uitgewerkt over hoe ze te werk zouden gaan. Uiteindelijk dropen ze met een kleine hoeveelheid drugs af en belandde het slachtoffer met een schedelbreuk in het ziekenhuis.

GeHo / ShDe

Uit schrik voor represailles durfde de jongeman, die ook nog een inwendige bloeding en verschoven kaak opliep, pas na twee dagen ziekenhuis de waarheid vertellen. Op de bewuste avond liep hij over een pleintje in Tongeren waar het tot een gesprek met de beklaagden kwam. Vooraf was afgesproken dat de daders bij een bepaald signaal hem zouden slaan en van de drugs beroven. De kloppartij moest snel gebeuren uit vrees dat de dealer, die maar een kleine hoeveelheid bij zich zou hebben, een mes op zak had. Daarnaast hadden de daders een luchtdrukpistool mee in het geval er wat zou mislopen.

Afhankelijk van de verklaringen ontstond de vechtpartij toen een dader zijn portefeuille bovenhaalde. De dealer, die eerder al eens het slachtoffer was van een ripdeal, kreeg een klap in het gezicht en viel op de grond. Toen hij een beweging maakte om iets uit zijn jas te halen trakteerden een van de daders hem op nog drie slagen in het gezicht. “Die jongen had dood kunnen zijn,” luidde het. Als bij wonder slaagde de zwaar gehavende dealer er zelfs nog in om nog weg te raken met zijn fiets. Naast de drie jaar cel legde de Tongerse strafrechter woensdag het trio ook de proceskosten van 2.140 euro op. Aan het slachtoffer en zijn ouders moeten ze in totaal 18.686 euro betalen. Eventuele kosten die in de toekomst nog het gevolg kunnen zijn van de vechtpartij zijn ook voor hun rekening.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER