Direct naar artikelinhoud
Raketaanval VSIran

Trump dreigt ‘52 doelen’ te treffen als Iran wraak neemt: ‘We zullen snel en hard toeslaan’

Trump dreigt ‘52 doelen’ te treffen als Iran wraak neemt: ‘We zullen snel en hard toeslaan’
Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Iran: neem geen wraak voor de raketaanval op generaal Qassem Soleimani, of we gaan meteen tot tegenactie over. Trump zegt “52 Iraanse locaties” in het vizier te hebben, een symbolisch getal voor de VS.

“De VS hebben net twee biljoen Dollar besteed aan militair materiaal. We zijn de grootste en veruit de beste van de wereld!”, tweet Trump, die ook de hoogste baas is van het leger. “Als Iran een Amerikaanse basis aanvalt, of zelfs maar één Amerikaan, dan sturen we wat van dat gloednieuw materiaal hun richting uit. Zonder twijfelen!” 

“We hebben 52 locaties in het vizier. Sommige daarvan zijn erg belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur. We zullen snel en hard toeslaan. De VS willen geen dreigementen meer.”

Het getal 52 is niet zomaar gekozen. Het is exact het aantal Amerikanen dat gegijzeld werd door het Iraanse regime tussen 1979 en 1981. Die gijzelingscrisis eindigde na diplomatieke gesprekken zonder bloedvergieten.

Lees nu

De nieuwe buitenlandpolitiek van de VS: meer breken, minder bouwen

De Iraanse Revolutionaire Garde, het eliteleger van de Golfstaat, zei gisteren dat het wraak zal nemen op “alle Amerikanen die zich waar dan ook binnen bereik bevinden”. Iran zou 35 “vitale doelen” in het vizier hebben om de VS te treffen.

‘Terroristische leider’

Trump noemt Soleimani “hun terroristische leider”. “Hij had net een Amerikaan gedood en veel anderen verwond. Ook was hij bezig met het voorbereiden van een aanval op onze ambassade.”

Soleimani kwam vrijdag na een Amerikaanse raketaanval in Bagdad om het leven. Hij was de rechterhand van de hoogste geestelijke van Iran ayatollah Ali Khamenei, en een van de machtigste mensen van Iran.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...