© BELGA

Brusselse schepen weigert koppels te trouwen als ze zijn hand niet schudden

Koppels die in het stadhuis van Brussel willen huwen, moeten de hand van Alain Courtois, de schepen van Burgerlijke Zaken, schudden. Als dat wordt geweigerd, bijvoorbeeld voor religieuze redenen, mogen ze ophoepelen zonder trouwboekje. Al heeft Courtois wettelijk geen poot om op te staan. “Ze mogen gerust in een andere gemeente trouwen, maar ik weiger het te doen”, reageert de schepen.

neac

“Als een koppel naar het stadhuis komt om te trouwen, betuig ik hen altijd de grootste hoffelijkheid en schudt zowel de man als de vrouw de hand. Als ze dan zeggen dat ze mijn hand niet willen schudden voor religieuze redenen, dan leg ik hen uit dat ik hen niet kan trouwen. Zo simpel is het”, zegt Courtois (MR). “In ons land bestaat er een elementair respect tussen mensen.”

Het stadhuis is volgens Courtois niet de plek voor religie. “Het huwelijk is een seculiere gebeurtenis. Het getuigt gewoon van respect om elkaar de handen te schudden. Vrouwen hebben eeuwen gevochten voor hun rechten, het is niet het moment om die in vraag te stellen”, vindt de schepen.

Acht huwelijke geannuleerd

Sinds zijn aantreden in 2013 heeft Courtois acht koppels, op een totaal van 1.250, moeten weigeren omwille van die reden. De koppels mogen wel in andere gemeenten huwen. Wettelijk heeft Courtois eigenlijk immers geen enkele reden om de koppels te weigeren. Als het koppel voldoet aan de basiseisen, zoals de minimumleeftijd, mag een schepen alleen weigeren als hij denkt dat het om een gedwongen of verstandshuwelijk gaat. Over andere redenen zwijgt de wet.

Het lijkt Courtois niet op andere gedachten te brengen. “Ik weet niet of het legaal is. Mijn collega’s in andere gemeenten willen hen misschien trouwen, maar ik niet.”

Schepencollege

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) liet woensdag alvast weten dat het onderwerp donderdag op het schepencollege zal worden besproken.

Unia, het federaal gelijkekansencentrum, meldt dat het in elk geval nooit een klacht heeft gekregen omdat een vrouw verplicht werd een man de hand te schudden, in welke context dan ook.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer