Direct naar artikelinhoud
Raketaanval VS

Parlement Irak stemt in met resolutie over uitzetten buitenlandse troepen: ‘Tijd dat de Amerikanen vertrekken’

Een Amerikaanse marinier op wacht bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad.Beeld EPA

Het Iraakse parlement heeft vandaag tijdens een buitengewone zitting ingestemd met een resolutie die vraagt om alle buitenlandse troepen uit Irak te verwijderen. In de tekst wordt ook gesteld dat de Iraakse regering haar vraag om hulp aan de door de VS geleide internationale coalitie tegen de jihadistische terreurgroep IS weer moet intrekken.

en

De zitting komt twee dagen na de Amerikaanse drone-aanval op een konvooi in Bagdad waarbij onder anderen de Iraanse militaire commandant Qassem Soleimani en de Iraakse legeroverste Abu Mahdi al-Muhandis werden gedood. De aanval leidde tot woedende reacties in Irak en Iran.

“De regering verbindt zich ertoe haar verzoek om bijstand van de internationale coalitie die Islamitische Staat bestrijdt, in te trekken vanwege het einde van militaire operaties in Irak en het bereiken van de overwinning”, aldus de tekst. “De Iraakse regering moet nu de aanwezigheid van buitenlandse troepen op Iraakse bodem beëindigen en hen verbieden het land, luchtruim of water om welke reden dan ook te gebruiken.”

Resoluties van het Iraakse parlement zijn niet bindend, maar de Iraakse premier Adel Abdul Mahdi had eerder al het parlement opgeroepen om de aanwezigheid van buitenlandse troepen te beëindigen. “Het is tijd dat de Amerikaanse troepen vertrekken”, aldus Mahdi in een verklaring.

“Er is niet langer noodzaak voor de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Irak sinds de terreurorganisatie IS is verslagen”, klonk het eerder bij Ammar al-Shibli, een Sjiitisch lid van de parlementaire commissie voor juridische zaken. “We hebben onze eigen strijdkrachten die in staat zijn om het land te beschermen.” Ondanks tientallen jaren van vijandschap tussen Iran en de VS vochten de door Iran gesteunde milities en de Amerikaanse troepen zij aan zij tijdens de oorlog van Irak in 2014-2017 tegen IS. Op dit moment verblijven nog ongeveer 5.000 Amerikaanse troepen in Irak, de meesten van hen in een adviserende rol.

Internationale coalitie tegen IS schort operaties

Ondertussen schort de internationale coalitie die onder leiding van de VS strijd voert tegen IS, op haar beurt haar operaties in Irak op. De coalitie moet zich “nu volledig wijden aan het beschermen van de Iraakse bases die haar troepen herbergen”, zo wordt meegedeeld.

De coalitie zegt dat de opleiding van de Iraakse soldaten onderbroken werd wegens de herhaaldelijke raketaanvallen op de bases van de troepen in Irak. Washington zegt ook dat Amerikaanse posities de voorbije twee maanden al dertien keer het mikpunt werden van raketaanvallen van sjiitische milities. Daarom zal de missie nu in de eerste plaats gericht zijn op het beschermen van die bases.

“Onze topprioriteit is om het personeel te beschermen van de coalitie die zich wijdt aan de strijd tegen Islamitische Staat”, zo wordt in een mededeling vermeld. In de mededeling van de coalitie wordt ook nog benadrukt dat het de bedoeling is om de Iraakse bevolking te blijven steunen.

Een konvooi van de internationale coalitie die strijd voert tegen IS (archiefbeeld).Beeld REUTERS

Ambassadeur ontboden

De Amerikaanse ambassadeur in Irak, Matthew Tueller, is vandaag ontboden op het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is misnoegd dat de Verenigde Staten “de soevereiniteit van Irak” hebben geschonden” door de Iraanse generaal Qassem Soleimani met een droneaanval te doden nabij Bagdad.

Voorts zijn de “illegitieme militaire operaties uitgevoerd door de Verenigde Staten” volgens het Iraakse buitenlandministerie “verwerpelijke aanvallen die kunnen leiden tot een escalatie van de spanningen in de regio”.

Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag ook bekend dat het een klacht heeft ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat deed het wegens “de Amerikaanse aanvallen op Iraakse basissen” en “de moord van militaire commandanten van Irak en bevriende landen”.