Internationale bende opgerold die grondstoffen voor drugs smokkelde

© Shutterstock

Bij huiszoekingen in België, Duitsland en Nederland zijn de voorbije dagen negen personen gearresteerd die ervan verdacht worden lid te zijn van een internationale bende die zich bezighield met de invoer van chemicaliën die gebruikt worden voor de aanmaak van de synthetische drugs MDMA, amfetamines en/of methamfetamines. Dat meldt de Antwerpse afdeling van het parket van Antwerpen woensdag. Er werden sinds begin 2015 producten ingevoerd die - omgezet naar drugs - allicht goed waren voor een straatwaarde van 50 miljoen euro.

adm

Het onderzoek naar de bende werd in juli opgestart en de focus lag aanvankelijk op een Antwerpse firma die de grondstoffen voor de drugs via zowel de Antwerpse haven als via Belgische en buitenlandse luchthavens invoerde vanuit China om ze vervolgens meteen door te leveren naar Nederland. De ladingen kregen telkens labels mee van was- en reinigingsmiddelen of van “butadiene acrylonitrile rubber”.

In de loop van het onderzoek kwam nog een tweede Belgische firma in het vizier van de speurders die eveneens zogenaamde pre-precursoren voor drugs invoerde. In totaal zouden de twee firma’s verantwoordelijk geweest zijn voor een twintigtal zendingen. Verschillende ladingen konden onderschept worden door douanediensten in België, Duitsland en Nederland. De autoriteiten van de drie landen werkten dan ook verder samen aan het oprollen van de bende.

Bij de huiszoekingen werden grote hoeveelheden cash geld, juwelen, verdovende middelen en wapens aangetroffen. Het onderzoek in zijn geheel leverde al de inbeslagname op van meer dan 10 ton aanmaakproducten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen