Direct naar artikelinhoud
Politiek

Informateurs ontvangen vandaag Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS)

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever kan niemand uitsluiten dat er nieuwe verkiezingen volgen als de federale regeringsvorming blijft aanmodderen. Vandaag gaat hij langs bij informateurs Joachim Coens (CD&V) en Louis Bouchez (MR), net als PS-voorzitter Paul Magnette.

Zelf pleit hij niet voor nieuwe verkiezingen, zei De Wever op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Antwerpen. De schuld voor de moeizame regeringsvorming schuift hij deels in de schoenen van de PS. “Het is alsof je tegen een gordijn spreekt”, zei hij tegen VRT NWS. “We zullen zien of het in de komende weken zal evolueren.” De N-VA blijft intussen discreet aan de regeringsvorming werken, klinkt het.

Na twee weken van consultaties met het middenveld vatten informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) opnieuw gesprekken met de partijen aan. Vandaag komen De Wever en Magnette apart langs, de komende dagen volgen de andere voorzitters. Op 13 januari brengen de informateurs verslag uit bij de koning.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo).

CD&V en/of cdH kunnen de paars-groene ploeg versterken met extra zetels. Dan wordt het een regenboogcoalitie.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V. De groenen vallen af in dit scenario.